Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Izetbegović: SAD će pojačati angažman u BiH nakon izbora

Preporučeno

BakirIzetbegovic15

Angažman Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini će biti intenzivan poslije oktobarskih izbora, izjavio je u opširnom intervjuu za portal Klix Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, a povodom preuzimanja čelne pozicije u najvišoj državnoj instituciji, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

– Angažman SAD-a će biti intenziviran u vremenu pred nama, vjerovatno nakon oktobarskih izbora. To mi je saopšteno od strane pojedinih američkih zvaničnika – kazao je Izetbegović. On, kako je rekao, nije zabrinut za budućnost zemlje u smislu njenog opstanka, cjelovitosti, suvereniteta itd.

Upravo se čita:  Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

– Ali brine me kulminacija tereta, objektivnih i subjektivnih slabosti, koja onemogućava brz oporavak privrede, intenzivno zapošljavanje omladine, smanjenje tenzija u društvu – kazao je. Stoga će, kako je rekao, SDA će pokušati okupiti većinu na svim nivoima vlasti oko programa hitnih mjera koji smo usvojili prije par dana, a koje uključuju rigorozne mjere štednje i smanjanja primanja.

Izetbegović se osvrnuo i na demonstracije, kazavši da su protesti krenuli spontano, ali su zatim zloupotrijebljeni.

Upravo se čita:  Od početka maja lakše do penzije u FBiH, četiri važna dokumenta više nisu potrebna

– Preoteti su od strane onih koji su nabavili tone kamenja probrane veličine, napravili molotovljeve koktele, navukli fantomke i palili. A nakon paljevine se nisu povukli već su tražili ostavke i gdje to ima i gdje to nema smisla, nestanak vlasti od nivoa opštine do Predsjedništva BiH, ali samo na dijelu teritorije Federacije BiH – kazao je za Klix, prenosi NAP. Izetbegović je govoreći o prijedlozima za preustroj Federacije i BiH, rekao da mu se sviđa prijedlog Stjepana Mesića, ali da se treba razgovarati o svemu što vodi naprijed.

Upravo se čita:  Pogled iz RS: "Debakl Dodika, ovo je bilo gore nego kad ga je ponizio Bakir"

Na pitanje o stranačkim podjelama u SDA, Izetbegović kaže da i dalje postoje, ali da su slabijeg intenziteta.

– Ljudi naprosto osjećaju da nije vrijeme za unutarstranačke borbe, da ima daleko prečih i borbi i prioriteta – kazao je Izetbegović dodajući da je smjena Odbora za sigurnost urađena jer je „Odbor bio neaktivan u vremenu kad je morao biti najaktivniji“.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas