Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Ovo je bar pet razloga zašto bi trebalo da jedete paradajz

Preporučeno

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ako paradajz nije sastavni dio vaše ishrane, trebalo bi da razmislite ponovo. Ovo povrće je bogato oksidantima, koji pomažu u borbi protiv različitih bolesti i čuvaju vaše zdravlje.

Donosimo vam pet najvažnijih osobina paradajza. Poslije ovoga sumnjamo da ga i dalje nećete voljeti.

Poboljšava vid
Vitamin A, koji je prisutan u paradajzu, pomaže u poboljšanju vida i sprječava noćno sljepilo i makularnu degeneraciju.

Pomaže u borbi protiv raka
Prema naučnim istraživanjima, paradajz sadrži velike količine antioksidanta likopena, koji je efikasan u smanjenju rizika od raka, naročito pluća, želuca i prostate.

Održava krv zdravom
Istraživanja su pokazala da samo jedan paradajz sadrži 40 odsto dnevnih potreba organizma za vitaminom C. Osim toga, sadrži i vitamin A, kalijum i gvožđe, koje je veoma važno za zdravu krv. Vitamin K, koji kontroliše krvarenje i zgrušavanje krvi, takođe je sadržan u paradajzu. Ovo povrće podstiče cirkulaciju.

Smanjuje rizik od bolesti srca
Likopen u paradajzu štiti od kardiovaskularnih bolesti. Jedenjem paradajza se smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi, kao i taloženje masti u krvnim sudovima.

Poboljšava probavu
Konzumiranjem paradajza održaćete svoj probavni sistem zdravim, jer on sprečava opstipaciju i dijareju. Osim toga, sprečava oboljenje od žutice i efikasno uklanja toksine iz tijela.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Žena ostala bez 576.780 KM nakon što je prevarena na stranici za upoznavanje

Sedamdesetdevetogodišnja žena iz Dablina ostala je bez svoje ušteđevine od 250.000 funti (576.780 KM) nakon što je prevario muškarac...

Još vijesti za vas