Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Krompir iz BiH na korak do EU

Preporučeno

Ilustracija
Ilustracija

Inspektori Kancelarije za hranu i veterinarstvo EU (FVO), koji su od 25. marta do 3. aprila boravili u BiH kako bi ocijenili ispunjenost uslova izvoza domaćeg krompira u zemlje EU, završili su svoju misiju i nisu naveli nikakve ozbiljne sistemske nedostatke u funkcionisanju fitosanitarnog sistema u BiH.

Ipak, kako je saopšteno iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, najznačajnija preporuka iz preliminarnog izvještaja je da se broj uzoraka krompira za ispitivanje na prisustvo prouzrokovača prstenaste i smeđe truleži krompira mora povećati četiri puta.

Iz ovog ministarstva su u petak kazali da su FVO inspektori tokom boravka u BiH posjetili i Upravu BiH za zaštitu zdravlja bilja, nadležne organe entiteta i Brčko distrikta BiH, zatim ovlaštene institucije za laboratorijska ispitivanja, te određene proizvođače, prerađivače i skladišta merkantilnog i sjemenskog krompira, ali i distributivne centre krompira u BiH.

“Po završetku revizije prezentovali su preliminarne rezultate i zaključke, te naglasili da je fitosanitarno zakonodavstvo u BiH, u oblasti zdravlja krompira, u potpunosti usaglašeno sa zakonodavstvom EU”, kažu u ovom ministarstvu. Pored toga, ističu da je istaknuta izuzetno dobra struktura, organizacija i saradnja svih nadležnih organa i institucija, koji su uključeni u fitosanitarni sistem u BiH.

“Finalni izvještaj biće dostavljen u roku od 20 radnih dana, te će isti nadležni organi i institucije, koji su uključeni u fitosanitarni sistem u BiH, imati mogućnost da dostave svoje komentare”, ističu iz ovog ministarstva. Prema njihovim riječima, u istom roku mora se dostaviti i akcioni plan za realizaciju preporuka iz izvještaja.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas