Srijeda, 15 svibnja, 2024

Tuzlanski kanton: Projekat koji će omogućiti zapošljavanje 400 ljudi

Preporučeno

tk

Povodom potpisivanja ugovora o nastavku saradnje Općine Živinice sa firmom Eliza Beri iz Njemačke premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić, ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo TK Samid Šarac i načelnik Općine Živinice Hasan Muratović obišli su lokaciju sa nasadima bobičastog voća u Bašigovcima.

Nasadi su dio, još prije deset godina započetog, projekta rekultivacije 450 dunuma degradiranoga napuštenog rudničkog zemljišta. Eliza Beri, jedna od najvećih firmi u Evropi koja se bavi otkupom voća i povrća, ali ima i vlastitu proizvodnju na plantažama širom svijeta, na ovom prostoru zasadila je na površini od 250 dunuma sadnice brusnice i borovnice u jesen prošle godine. Plodovi se očekuju naredne godine, a prinosi narednih 30 godina.

„Projekat će omogućiti zapošljavanje 400 ljudi kao i edukaciju naših poljoprivrednih proizvođača u proizvodnji novih kultura koje su po svojoj vrijednosti značajno iznad onih uobičajenih što će popraviti spoljno-trgovinski bilans TK ali i BiH”, kazao je ovom prilikom premijer Umihanić.

Osim zasada voća, radi se i najmoderniji sistem navodnjavanja i prehrane, planirane su i dvije eksploatacione bušotine vode a sve će se kontrolisati putem interneta iz Njemačke.

Pročitaj više na: http://tuzla.danas.inPrema riječima premijera Umihanića važno je ohrabrivati ovakve inicijative ali i općinske načelnike i poduzetnike. „Ono što će Vlada činiti je stvaranje boljih i kvalitetnijih uslova za domaće i strane investitore jer samo na takav način možemo ojačati prihodovnu stranu Budžeta a tako i više radnih mjesta i bolji kvalitet života građana” rekao je premijer Umihanić podsjećajući da je već dio toga postignuto kroz turistitički kompleks sa jezerom i poljoprivrednom površinom i prostorom za sportsko rekreacioni centar.

Izdvajamo

Izdvajamo

Ryanair najavljuje snažan rast na Balkanu: Ciljaju na 11 miliona prevezenih putnika ove godine

Irska niskotarofna aviokompanija Ryanair najavila je nastavak snažnog rasta na Balkanu, pri čemu je njen izvršni direktor Michael O’Leary,...

Još vijesti za vas