Utorak, 16 srpnja, 2024

Apple i dalje dominira u prodaji aplikacija, ali Google mu se približava

Preporučeno

Googleovi prihodi od aplikacija rastu mnogo brže od Appleovih, međutim Apple i dalje dominira u ukupnoj prodaji, pokazala je analiza firme za istraživanje tržišta provedena za prva tri mjeseca ove godine.

Apple-Google-logos-web1Trgovine aplikacijama zajedno su zaradile 2,2 milijarde dolara u prvom tromjesečju 2013. godine, pokazalo je istraživanje firme Canalys.

Ova firma otkrila je da je Appleov App Store ostvario 1,48 milijardi dolara prihoda, što čini 74 posto od 2,2 milijarde dolara zarade koju su zajedno ostvarile online trgovine aplikacijama u razdoblju od januara do marta.

Prihod ostvaren putem trgovine Google Play iznosio je 18 posto.

Podaci druge analitičke firme App Annie pokazuju pak da su Googleovi prihodi od aplikacija iznosili 38,5 posto Appleovih, što je veliki dobitak u odnosu na godinu prije, kad su ti prihodi iznosili samo desetinu Appleovih, budući da je njegov besplatni mobilni operativni sistem Android potpomogao u osvajanju tržišnog udjela od gotovo 70 posto na globalnom mobilnom tržištu.

Velik rast mobilnih uređaja koje pogoni Android, koje je uglavnom proizveo Samsung Electronics, Appleov najveći konkurent, pomogao je da prihodi trgovine Google Play skoče za 90 posto u prvom tromjesečju u odnosu na tromjesečje prije, pokazuju podaci firme App Annie.

– Iako ga Google sustiže, Apple je ranije počeo ostvarivati prihode, tako da, s obzirom na sadašnje trendove, ne možemo očekivati da će Google prestići Apple prije 2016. godine – rekao je za Reuters Adam Daum, glavni analitičar u firmi Canalys.

Apple dominira u prihodima, unatoč popularnosti uređaja pogonjenih Androidom, uglavnom zbog jednostavnijeg sistema plaćanja, prenosi Danas.hr.

Oliver Lo, predsjednik firme App Annie, rekao je da su brojni korisnici iPhonea i iPada, koji su obično imućniji od prosječnog korisnika smartphonea, prijavili kreditne kartice na Appleove račune, što im je lakše, pa je i veća vjerojatnost da će kupiti aplikacije.

S druge pak strane, Google se oslanja na više različitih načina plaćanja, uključujući Google Wallet, kreditne kartice i plaćanje preko mobilnih operatera.

Google i Apple sebi obično uzimaju 30 posto prihoda, dok ostatak ide developerima aplikacija.

(Fena)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Da li klima da radi stalno ili je s vremena na vrijeme treba isključiti? Evo šta kaže stručnjak

Da li je bolje da klima uređaj radi neprekidno ili je treba s vremena na vrijeme isključiti? Donosimo savjet...

Još vijesti za vas