Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Astronauti otkrili planetu u nastajanju

Preporučeno

Astronomi kažu da će planeta biti veličine gasnog džina Jupitera

Ilustracija
Ilustracija

Astronomi su pomoću snažnog teleskopa u Čileu uočili prvi direktan prikaz planete koja se formira oko zvijezde, dok je još obavijena gustim gasom i prašinom.
Međunarodni naučni tim saopštio je da se planeta od gasa i prašine formira oko mlade zvijezde HD 100546, udaljene 335 svjetlosnih godina od Zemlje, u galaksiji Mliječni put.

Astronomi kažu da će planeta biti veličine gasnog džina Jupitera, prenio je AFP.

“Do sada je nastanak planeta bila tema kojom su se uglavnom bavile kompjuterske simulacije. Ukoliko smo zaista otkrili proces formiranja planete, onda će naučnici prvi put moći da proučavaju njen nastanak i interakciju sa prirodnim okruženjem u veoma ranoj fazi”, izjavio je član naučnog tima Saša Kuanc sa Univerziteta ETH u Zurichu.

Astronomi navode da nekoliko uočenih karakteristika ovog prizora podržavaju teoriju da velike planete nastaju sakupljanjem gasa koji ostaje poslije formiranja zvijezda.

Naučnici su uočili ovu protoplanetu upotrebom kamere visoke rezolucije, koja je bila povezana sa teleskopom u Evropskoj južnoj opservatoriji (ESO) u čileanskoj pustinji Atakama.

ESO je projekat u kojem učestvuje 15 država, a obuhvata nekoliko snažnih teleskopa u Čileu, uključujući VLT, najmoderniji aparat ove vrste u svijetu.
(Srna)

Izdvajamo

Izdvajamo

Specijalci MUP-a uspjeli doći do vozila i djevojke (25), ljekari samo mogli konstatovati smrt

Iz rijeke Une izvučeno je tijelo 25-godišnje vozačice, a nakon teške saobraćajne nesreće koja se sinoć dogodila na magistralnom...

Još vijesti za vas