Subota, 10 lipnja, 2023

Bezuspješna potraga za komadima meteorita u Rusiji

Nemojte propustiti

Gotovo deset hiljada vojnika i uposlenika raznih hitnih službi angažirano je u operaciji čišćenja i sanacije nakon potpuno neočekivanog naleta meteorita u ruskoj regiji Čeljabinsk u pograničnom području s Kazahstanom.

rusija-meteor

Iako su lokalni ribari javili da su fragmenti svemirskog tijela upali u jedno zaleđeno jezero blizu gradića Čebarkula, ronioci koji su se odmah dali u potragu za komadima dosad nisu otkrili ništa.

Upravo se čita:  Danas zajednička sjednica Vlada RS i FBiH u Banja Luci

BBC javlja da bi opsežnija potraga mogla biti obavljena tek na proljeće, kada u Čeljabinskoj oblasti nastupe više temperature zraka.

Potraga je zasad bez rezultata i u Kazahstanu, čije su vlasti objavile da i dalje češljaju teren na sjeveru države.

U incidentu koji je šokirao mnoge Ruse, a širom svijeta je oduševio dežurne teoretičare zavjera, povrijeđeno je više od 1.200 ljudi, uglavnom zbog polupanih prozora.

Upravo se čita:  Velike gužve na izlazu iz BiH, ove granične prelaze trebate izbjegavati

Ministarstvo za vanredne situacije negiralo je špekulaciju da je većina prozora razbijena namjerno kako bi pohlepno stanovništvo od države iskamčilo nešto novca za odštetu. Ukupna se šteta procjenjuje na 30-ak miliona američkih dolara.

(Fena)

Pročitajte još

Izdvajamo

Novi trošak za Bosance i Hercegovce: Evo koliko će se plaćati ulaz u EU i Veliku Britaniju

Ovaj potez posebno pogađa građane Bosne i Hercegovine, imajući u vidu da je Hrvatska, članica EU, još uvijek najpopularnija...

Možda vas zanima i ovo