Petak, 12 travnja, 2024

Bezuspješna potraga za komadima meteorita u Rusiji

Preporučeno

Gotovo deset hiljada vojnika i uposlenika raznih hitnih službi angažirano je u operaciji čišćenja i sanacije nakon potpuno neočekivanog naleta meteorita u ruskoj regiji Čeljabinsk u pograničnom području s Kazahstanom.

rusija-meteor

Iako su lokalni ribari javili da su fragmenti svemirskog tijela upali u jedno zaleđeno jezero blizu gradića Čebarkula, ronioci koji su se odmah dali u potragu za komadima dosad nisu otkrili ništa.

Upravo se čita:  Meteorolog Krajinović: Za Bajram kiša pomiješana sa saharskom prašinom

BBC javlja da bi opsežnija potraga mogla biti obavljena tek na proljeće, kada u Čeljabinskoj oblasti nastupe više temperature zraka.

Potraga je zasad bez rezultata i u Kazahstanu, čije su vlasti objavile da i dalje češljaju teren na sjeveru države.

U incidentu koji je šokirao mnoge Ruse, a širom svijeta je oduševio dežurne teoretičare zavjera, povrijeđeno je više od 1.200 ljudi, uglavnom zbog polupanih prozora.

Upravo se čita:  Situacija s lijekovima bi se mogla zakomplikovati: Ozbiljan rizik od nestašice

Ministarstvo za vanredne situacije negiralo je špekulaciju da je većina prozora razbijena namjerno kako bi pohlepno stanovništvo od države iskamčilo nešto novca za odštetu. Ukupna se šteta procjenjuje na 30-ak miliona američkih dolara.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Ambasada SAD: Dodik griješi ako misli da će Amerika stajati po strani dok gura BiH ka sukobu

Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske (RS) bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u RS-u...

Još vijesti za vas