Utorak, 23 srpnja, 2024

Bodljikava biljka: Čičak za jaku i sjajnu kosu

Preporučeno

Ulje možete sami da napravite, i to tako što ćete svjež korijen čička preliti čistim alkoholom i ostaviti da odstoji pola mjeseca

cicak-Bodljikava biljka, porijeklom iz Azije, tradicionalno se koristi za njegu tjemena i kose.

Naročito je na cijeni čičkovo ulje koje, samostalno ili u kombinaciji sa drugim odabranim sastojcima, kosu čini kvalitetnijom, sjajnijom i manje suhom.

Možete i sami da ga napravite, i to tako što ćete svjež korijen čička preliti čistim alkoholom i ostaviti da odstoji pola mjeseca u zatvorenoj posudi. Poslije tog vremena u mješavinu dodajte maslinovo ulje, prekrijte je gazom i ostavite da odstoji još mjesec dana, da alkohol potpuno izvjetri. Smjesu procijedite i čuvajte na hladnom mjestu.

Pakovanje: U činijici dobro ulupajte žumance i povremeno dodajte kap po kap čičkovog ulja, kao da pravite majonez. U to iscijedite pola limuna. Pakovanje, laganom masažom u trajanju od nekoliko minuta, rasporedite po opranoj i čistoj kosi. Umotajte glavu u peškir, ostavite da djeluje 20 minuta, pa isperite. Pakovanje koristite jednom mjesečno, kako biste isušenoj kosi, a naročito njenim vrhovima, udahnuli svježinu i oporavili je.

Losion: Svjež korijen prelijte ključalom vodom i kuhajte desetak minuta. Potom dodajte jabukovo sirće i isjeckan crni luk. Ostavite da odstoji cijeli dan, procijedite. Losion nanesite na glavu i pustite da odstoji sat vremena, pa isperite. Ovaj postupak ponavljajte dokle god smatrate da je potrebno.

Čaj: Cijelu biljku čička prelijte vrelom vodom, ostavite da odstoji pola sata. Time perite ili ispirajte kosu 5-10 minuta. Kosa će postati jača, sjajnija, svilenkastija i brže će rasti.

Izvor: Novosti

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Život na kredit: Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka

Bosanci i Hercegovci bankama su dužni oko 12 milijardi maraka. Značajna cifra koju dugujemo bankama, odnosi se i na...

Još vijesti za vas