Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Bolnicu “Srbija” u 10 dana napustila dva doktora i šest medicinskih sestara i tehničara!

Autor:Buka.com

Preporučeno

Ova situacija ne samo da postavlja ozbiljna pitanja o održivosti javnog zdravstvenog sistema, već i naglašava hitnu potrebu za sistemskim promjenama kako bi se osigurala adekvatna motivacija i priznavanje stručnosti medicinskog osoblja.

U proteklih deset dana, Bolnicu “Srbija” napustilo je dva doktora i šest medicinskih sestara i tehničara koji su odlučili pridružiti se novootvorenoj privatnoj Bolnici “Asa” u Sarajevu. Ovaj masovni odlazak medicinskog kadra izazvao je zabrinutost među članovima Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske, koji osjećaju potrebu i dužnost da upozore javnost i apeluju na nadležne institucije da hitno reaguju, piše Buka.

Razlozi za odlazak medicinskog osoblja su uglavnom povezani sa niskim platama koje su uobičajene u zdravstvenom sektoru Republike Srpske. Prema informacijama dostupnim sindikatu, plate medicinskih sestara i tehničara su znatno niže u poređenju s ponuđenim platama u privatnom sektoru. Najviša plata medicinske sestre u Republici Srpskoj iznosi oko 1.120 KM za sestre sa kraćim radnim stažom, dok medicinske sestre i tehničari sa oko 28 godina radnog staža imaju osnovnu platu od oko 1.370 KM. Suprotno tome, ponuđene plate u privatnoj Bolnici “Asa” su dvostruko veće.

Osim finansijskih razloga, nedostatak priznavanja fakultetskih diploma i drugih studijskih programa u zdravstvenom sektoru dodatno demotiviše radnike, a nedostatak adekvatnog kadra može dovesti do pada produktivnosti i kvaliteta usluga prema pacijentima.

Upravo se čita:  Detalji drame na Grbavici: Stanari postavili deke zbog djeteta (2) koje je bilo na prozoru stana na 6. spratu, nikome nije jasno gdje je otišla majka

Goran Motika, potpredsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske, ističe da je ovo pitanje koje prevazilazi samo Bolnicu “Srbija” i Grad Istočno Sarajevo te da zahtijeva pažnju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Vlade Republike Srpske.

U razgovoru sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite, gospodinom Alenom Šeranićem, sindikat je dobio pozitivne reakcije na svoje prijedloge, ali naglašava da je hitno potrebno djelovati kako bi se spriječio dalji odliv kvalifikovanog medicinskog kadra iz javnog zdravstvenog sektora.

Ova situacija ne samo da postavlja ozbiljna pitanja o održivosti javnog zdravstvenog sistema, već i naglašava hitnu potrebu za sistemskim promjenama kako bi se osigurala adekvatna motivacija i priznavanje stručnosti medicinskog osoblja.

Podsjetimo, zdravstveni radnici okupljeni u Sindikatu zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske su prošle sedmice, nakon sjednice Republičkog odbora, najavili da kreću u proteste.

Upravo se čita:  Elma i Džana, uposlenice bh. firme prošle agoniju: 'Preživjele smo pakao zbog bahatog direktora'

“Došlo nam je pet do dvanaest. Dalje se ne može”, poručili su tada dodajući da će po dobijanju saglasnosti MUP-a za održavanje protesta, biti organizovana konferencija za medije na kojoj će javnost biti upoznata sa svim detaljima, zahtjevima, vremenu i mjestu održavanja protesta.

Kako je juče za BUKU rekao Aleksandar Dragušić, zamjenik predsjednika Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske i koordinator za sindikalni aktivizam 70% zaposlenih u zdravstvu Republike Srpske radi za ?.???? iznad najniže plate!

“Ako uzmemo da je više od 70% radnika u oblasti zdravstva je sa srednjom stručnom spremom i da njihova prosječna plata iznosi ????.???? u kojoj je uračunat i iznos toplog obroka od ???.????, te regres od ??.???? dolazimo do podatka da više od 70% zaposlenih u oblasti zdravstva radi za ?.???? iznad najniže plate u Republiici Srpskoj koja po Odluci Vlade Republike Srpske iznosi 900KM. Nadalje statistika nam govori i da je prosječna neto plata u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada u februaru iznosila ?.?????, a da je sindikalna potrošačka korpa za isti mjesec – ?.???,????. Dakle, ??% ??????? u oblasti zdravstva sa ovakvim platama je u situaciji da oreživljava, a ne da živi od svog rada”, rekao je Dragušić.

Upravo se čita:  Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

Na pitanje da li će podržati odluku Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske koji su najavili proteste, Dragušić kaže da će podržati svaku akciju ostalih sindikata koja ima za cilj povećanje plata i poboljšanje uslova rada za sve zdravstvene radnike.

Podsjeća i da su prethodnom periodu dali široku podršku i aktivnostima Sindikata pravosuđa Republike Srpske i štrajku radnika u pravosuđu koji traje već četiri sedmice, a otežan je neadekvatnim Rješenjem o minimumu procesa rada i pritiscima na radnike – članove sindikata.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijene smještaja u Hrvatskoj divljaju, turistička zajednica apeluje na iznajmljivače: Budite razumni

U Hrvatskoj je trenutno 930 hiljada turista pri čemu je turistički promet u dolascima veći za pet, a noćenjima...

Još vijesti za vas