Nedjelja, 25 veljače, 2024

Bračni par iz BiH radi u Hrvatskoj: Neću da me neko maltretira za 800 maraka, ne vidim nikakvu budućnost u Jablanici

Preporučeno

– Imam osjećaj da radim kod sebe, a ne da radim za drugoga. Gazda je dobio povjerenje u mene kao kuhara, prepustio mi je organizaciju posla, brigu o robi. Slobodnije radim sada. Posla ima, sezona je u jeku – kazao je Ado.

Praksu u kuhinji stekli su dugogodišnjim iskustvom s vlastitim obrtom, a svoje znanje su iskoristili za sezonski rad na moru, točnije – na Pelješcu. Ado kao glavni kuhar jednog restorana na Pelješcu može dobro zaraditi, priča za Jablanica.live.

Zadnji posao koji smo supruga i ja radili u Jablanici bio je pravljenje pita ispod sača na magistralnom putu M-17. Međutim, prevelika konkurencija, krize… Prelomio sam da radim u Hrvatskoj. Naišao sam na dva-tri oglasa i pozvao. Za 5 minuta sam se sa čovjekom dogovorio i plaću i sve uvjete. 2019. godine sam prvi put radio sezonu. Sve što sam se dogovorio s vlasnikom restorana je ispoštovano – kaže Ado na početku razgovora.

Ko nije spreman na veliki obim posla i tko nije kvalitet, ne preporučujem mu da dolazi na sezonu. Ko je spreman da radi, dobro je došao. Psihički i fizički morate biti spremni da izdržite glavni udar koji traje dva i po mjeseca. U cugu ćete raditi 60-70 dana. Nemate slobodan dan, radi se desetak sati svaki dan, a plaće su dobre. U odnosu na nas plaće su extra i to je jedna satisfakcija koja vas drži tu da radite, rekao je Ado. Trenutno radi kao glavni kuhar na Pelješcu, a supruga mu radi na salatama i serviranju tanjura. Na pitanje je li zadovoljan odnosom poslodavaca prema radniku, odgovara da to ovisi od gazde do gazde.

Upravo se čita:  Traže se radnici za jednu od najmodernijih tvornica u BiH

Vlasnik na Pelješcu je zaista dobar čovjek. I sam radi sa nama, pomaže oko pica i prema nama je korektan i uljudan. Imam osjećaj da radim kod sebe, a ne da radim za drugoga. Gazda je dobio povjerenje u mene kao kuhara, prepustio mi je organizaciju posla, brigu o robi. Slobodnije radim sada. Posla ima, sezona je u jeku – odgovorio je Ado.

Upravo se čita:  Posao u Njemačkoj: Potreban monter za električne pripreme, plaća 2.600 eura + 1.000 eura bonusa

Na Pelješcu se trenutno nalazi više Jablaničana, a nekoliko njih radi u istom restoranu. – Puno je lakše. Naš ritual je bio i druženje u Jablanici, tako da je raditi s prijateljima jedna olakšavajuća okolnost. Kada završimo posao sjednemo skupa, rezimiramo taj dan, prisjetimo se što se dogodilo, kakav je bio cirkus, ko se zezao na poslu, kakve su šale bile… Popijemo rakijicu i idemo na spavanje. Ujutro buđenje, zajednička kafa i posao ponovno – dodao je Ado.

Savjetovao bih drugima da ne misle da su pošli na ljetovanje i da će se kupati i odmarati. Nema spajanja ugodnog s korisnim. Tko tako razmišlja ne treba dolaziti na sezonu. Ako ćete doći morate biti spremni na rad. Ako idete sa stavom da ćete se malo kupati, malo raditi, vi ćete se vratiti nakon 7 dana kada shvatite o kojem obimu posla se radi. Ko je naučio raditi, on će bez problema odraditi sezonu. Slično kao i u našim restoranima – kaže Ado.

Upravo se čita:  Ozbiljni podaci: Banke u FBiH u 2023. godini ostvarile dobit od 520 miliona KM

Ja sam, recimo, iz restorana u Jablanici dolazio kući tako umoran da ne mogu ući u kabinu da se tuširam. Ovdje mi se to još nikada nije dogodilo. Imamo mi svoje stolove i stolice u restoranu i kada god nema posla, gazda nas tjera da sjednemo i odmorimo. Važno je odmoriti i pripremiti se za nalet gužve. To kod nas nema niti u jednom restoranu. Radite 17 sati i morate stajati na nogama. Nema toga ovdje, možete se odmoriti, ali kada se radi – radi se – dodaje.

Trenutno se vidimo u Hrvatskoj. Ne vidim nikakvu budućnost kod nas u Jablanici, da me netko maltretira za 800 KM. Mogu nešto sitno raditi oko građevine, kada se vratim sa sezone, ali ovo nam je sada glavna opcija – ljeti raditi, zimi odmor. Do kada će to tako trajati vidjet ćemo – zaključio je Ado.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Teška nesreća u Njemačkoj: Porscheom se zabio u državljane BiH

Na isključenju sa njemačkog autoputa A96 preksinoć je došlo do udesa u kojem je povrijeđen jedan državljanin Bosne i...

Još vijesti za vas