Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

Brak štiti od srčanog udara

Preporučeno

Rezultati istraživanja su pokazali da brak kod žena i muškaraca podjednako smanjuje opasnost od srčanog udara, te rizik od smrti izazvane srčanim udarom

brak3U istraživanju provedenom u Finskoj dokazano je da brak smanjuje rizik od smrti izazvane srčanim udarom.
Rezultati istraživanja su pokazali da brak kod žena i muškaraca podjednako smanjuje opasnost od srčanog udara, te rizik od smrti izazvane srčanim udarom.

Upravo se čita:  Njemački poljoprivrednik nedeljom radio na njivi, čega ga kazna

Istraživanje je provedeno u četiri regije u Finskoj i u njemu su učestvovale osobe starije od 35 godina. Naučnici su, naime, istraživali povezanost između zdravlja i bračnog statusa.

Na kraju su došli do saznanja da kod udatih žena rizik od smrti srčanim udarom iznosi 20 posto, kod razvedenih 32 posto, a kod neudatih žena taj postotak je čak 43 posto.

Upravo se čita:  Hit na društvenim mrežama: Pjevao u autobusu 14 sati na putu od Sarajeva do Beča

Također, kod oženjenih muškaraca rizik od smrti srčanim udarom je 26 posto, kod razvedenih 42 posto, a kod neoženjenih nejvjerovatnih 51 posto.

Glavni istraživač dr. Aino Lammintausta sa Univerziteta Turku kazao je da je među srednjovječnim osobama brak vrlo važan za zdrav i ugodan život.

“Brak je za muškarce i žene u srednjoj dobi života neka vrsta zaštitnog faktora”, istakao je Lammintausta.

Upravo se čita:  Kupovao traktor preko interneta pa ostao bez traktora i para

Naučnici tvrde da osobe u braku vode mnogo zdraviji i organiziraniji život, dok oni koji nisu u braku češće budu žrtva depresije. Naučno istraživanje o povezanosti braka i zdravlja je objavljeno u magazinu ”European Journal of Preventive Cardiology”.

(Anadolija)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas