Utorak, 23 travnja, 2024

Carstvo omiljenih likova: Deset stvari koje niste znali o Disneylandu

Preporučeno

U američkom Disneylandu LCD televizori prerušeni su u magična ogledala, svaki dan bude nađeno 200 naočara za sunce, a kompleks zauzima površinu veliku kao San Francisko. Walt Disney je imao velike planove za svoje odmaralište sa omiljenim likovima. Nažalost, umro je nekoliko godina prije nego što se otvorio njegov futuristički dječiji grad 1971. u Oregonu na Floridi.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Resort je veličine San Franciska

Površina Disneylanda je 103,6 kvadratnih kilometara. Tako veliku površinu zauzimaju čitavi gradovi, a gotovo tolika je i površina San Franciska (121 kvadratni kilometar).

Zaposlene hiljade ljudi

Nije jednostavno održavati ovaj zabavni grad, zbog čega on zapošljava oko 62.000 ljudi. Po tome je on jedna od “jačih” privatnih firmi u SAD, pišu 24sata.

Upravo se čita:  Hit na društvenim mrežama: Pjevao u autobusu 14 sati na putu od Sarajeva do Beča

Pravo mjesto za gubljenje naočara

Svakog dana zaposleni u Disneyland pronađu oko 200 pari naočara za sunce i odnesu ih u izgubljene stvari.
 
Ćurka koja govori

Ogromne ćureće noge koje govore prvi put su predstavljene javnosti 1990, od kada su postale toliko popularne da su ubrzo uvedene u druge parkove. U Disneylandu se svake godine pojede oko 1,6 miliona ćurećih bataka, a mogu se kupiti i sve vrste suvenira s ćurećim nogama kao motivom.

Sam proizvodi hranu

U Disneylandu, tačnije na zemljištu Epkot, svake godine se uzgaji oko 30 tona voća i povrća. Ta hrana se koristi u kulinarskoj ponudi Disneylanda.

Upravo se čita:  Kupovao traktor preko interneta pa ostao bez traktora i para

Hrast zaslužan za nastanak još 500 hrastova

Hrast slobode na Trgu Slobode, u takozvanom Magičnom kraljevstvu, star je više od 100 godina, a preko svojih plodova žireva postao je otac više od 500 hrastova u njegovoj okolini.

Apartman Princezin san

U Pepeljuginom dvorcu nalazi se apartman namijenjen princezama, u kome može da spava šestoro ljudi. Veliki LCD ekran prerušen je u magična ogledala, a čitav apartman je pun iznenađenja u obliku najmodernijih gedžeta. Apartman ne može da se rezerviše, već se oni koji će u njemu boraviti biraju nasumično, kao osvajači princezinog sna.

Cijena karte

Na početku rada, ulaznica za odrasle iznosila je oko današnjih 3.000 dinara. Danas, prvenstveno zahvaljujući inflaciji, cijena prelazi 7.000 dinara.

Upravo se čita:  Kupovao traktor preko interneta pa ostao bez traktora i para

Kapetan Kum

Kapetan Eo, 3D naučno-fantastični film, u kome je glumio Majkl Džekson, prije prikazivanja u bioskopima prvo je prikazan u Disneylandu. Film je režirao Fransis Ford Kopola, a producent je bio Džordž Lukas. Nakon Džeksonove smrti 2010. film se ponovno prikazuje u Disneyevim parkovima širom svijeta.

Ekološke prednosti

Oko 25 kilometara od Disneylanda smješten je rezervat koji pokriva 12.000 hektara močvarnog tla koji je firma kupila 1990. godine. Disneyland osigurava sredstva kojima se podstiče očuvanje divljeg života u rezervatu kao naknadu za to što je on oduzeo prirodi izgradnjom svog grada.

(Bh-index)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Centralna banka BiH povlači ove novčanice: Neće se moći koristiti od naredne godine

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice konvertibilne marke apoena 10 KM, 20 KM, 50 KM i...

Još vijesti za vas