Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Cijene, smještaj, udaljenost… Sve što treba da znate ako planirate ljetovanje u Albaniji

Preporučeno

Kada su u pitanju cijene smještaja i ljetovanja u Albaniji, gosti ove godine mogu očekivati za oko 10 odsto više cijene, u odnosu na prethodnu sezonu.

Ljetovanje u Albaniji poslednjih godina veoma je traženo među turistima iz Bosne i Hercegovine, ali i zemalja regiona – Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, kao i Hrvatske i Slovenije. Tokom 2022. godine Albaniju je posjetilo više od sedam i po miliona stranih turista, što je povećanje od više od 30 odsto u odnosu na prethodnu, 2021. godinu.

Broj turista iz Srbije koji na odmor odlaze u Albaniju iz godine u godinu raste, a zvanična brojka od skoro pola miliona srpskih turista u periodu od 2020. do 2022. godine prema ocjeni hotelijera i zvaničnika Albanije je zasigurno i veća, kako su granične kontrole unutar regiona Zapadnog Balkana posljednjih godina pojednostavljene.

Interesovanje građana za ljetovanje u Albaniji ove godine veće je za oko 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci platforme za rezervacije smeštaja Albanija.rs. Prednost ljetovanja u Albaniji i ove godine će biti cijene koje su od 20 do 40 odsto niže u odnosu na ljetovališta Grčke, Crne Gore ili Hrvatske, kao tradicionalno popularnih destinacija za ove turiste, ali i jednostavnost dolaska i bogata ponuda ljetovališta širom zemlje.

Cijene ljetovanja u Albaniji

Kada su u pitanju cijene smještaja i ljetovanja u Albaniji, gosti ove godine mogu očekivati za oko 10 odsto više cijene, u odnosu na prethodnu sezonu.

U Draču, kao jednom od najtraženijih gradova za odmor i ljetovalištu Albanije, cijene apartmanskog smještaja za četvoročlanu porodicu kreću se od 30 do 60 eura po danu, dok su cene usluge noćenja sa doručkom od 40 do 70 eura za dve osobe, u zavisnosti od perioda letnje sezone. Ipak, turisti najčešće traže uslugu all inclusive i to u hotelima koji u ponudi imaju bazen i sopstvenu plažu. Za ovaj vid letovanja neophodno je izdvojiti od 50 do 90 eura po osobi po danu, u zavisnosti kategorije i ponude hotela. U prosjeku, smještaj za desetodnevno ljetovanje u Draču za porodicu sa dvoje dece košta oko oko 1500€ u hotelu sa 4 zvjezdice, odnosno oko 2000€ u hotelu sa 5 zvjezdica.

Sa druge strane, veliki broj turista iz Srbije za odmor bira i Jonsko more – ljetovališta Sarandu, Ksamil ili Valonu. Regija Jonskog mora je po tipu ponude nešto drugačija u odnosu na jadransku regiju, te gosti na jugu Albanije najčešće biraju hotelski smještaj sa uslugom doručka ili polupansiona, rjeđe uslugu all inclusive.

Cijene apartmanskog smještaja na jugu Albanije u centralnom dijelu sezone kreću se od 40 do 60 eura po danu za dvosobni apartman nedaleko od plaže, dok cene hotelskog smeštaja variraju u zavisnosi od sadržaja i udaljenosti hotela od plaže. Primjera radi, hotelski smeštaj za dvije osobe u hotelu na par minuta od plaže u Sarandi košta od 40 do 60 eura po danu, dok je cuhena hotela na samoj obali za nijansu viša i kreće se od 50 do 70 eura po danu za uslugu sa uključenim doručkom.

Prosečna cijena smještaja za desetodnevno ljetovanje za porodicu sa dvoje djece u Sarandi iznosi između 700 i 800 eura za smeštaj sa uključenim doručkom u hotelu nedaleko od plaže, dok je cena hotela na samoj plaži ili sa bazenom u ponudi viša i kreće se od 800 do 1200€ za desetodnevni boravak.

Izdvajamo

Izdvajamo

Specijalci MUP-a uspjeli doći do vozila i djevojke (25), ljekari samo mogli konstatovati smrt

Iz rijeke Une izvučeno je tijelo 25-godišnje vozačice, a nakon teške saobraćajne nesreće koja se sinoć dogodila na magistralnom...

Još vijesti za vas