Srijeda, 17 travnja, 2024

Detalji sa ročišta u predmetu “Džena Gadžun”: Badnjević tvrdi da nije izvršena verifikacija medicinske opreme

Preporučeno

Naredno ročište je zakazano za 28. mart u 09:30, a za svjedoke su pozvani Lamija Hukić i Almedin Burek.

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročište u predmetu “Džena Gadžun”, koji se vodi protiv ljekara Suada Rožajca, Jasmine Halimić i Nine Jovanović zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun, a svjedočili su Almir Badnjević i Feriha Hadžagić-Ćatibušić.

Almir Badnjević, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), svjedočio je prvi na današnjem ročištu.

Badnjević je i kao direktor laboratorije za verifikaciju medicinskih uređaja „Verlab“ bio zadužen za vršenje verifikacije medicinskih uređaja i mjeriteljstva.

Kako je istakao na početku, svaki vlasnik je dužan da se obrati Institutu za mjeriteljstvo BiH, kako bi se izvršila verifikacija.

– Svaki uređaj koji nije zadovoljio verifikaciju s aspekta laboratorije dobije izvještaj na kojem se nalaze neusklađenosti i dužni su da to poprave – kazao je.Tokom unakrsnog ispitivanja Badnjević je istakao kako se uređaji iz ordinacije dr. Rožajaca nisu nalazili u bazi podataka, aludirajući kako nije vršena verifikacija.Na pitanje da li mu je poznata verifikacija medicinske opreme Poliklinike Bejtović, odgovorio je da nije, te da nije upoznat ni s ugovorom između Bejtovića i Rožajca.

Upravo se čita:  Kombijem udario dječaka i pobjegao s mjesta nesreće. Policija vjeruje da je pronašla vozača

Na pitanje branitelja prvooptuženog Suada Rožajca da li je mu je poznato da je Rožajac imao testiranu (op. ispravnu) opremu, također je odgovorio da nije.Moždana tišinaDrugi svjedok, Feriha Hadžagić-Ćatibušić, specijalistica pedijatar koja je preuzela pacijenta, djevojčicu Dženu Gadžun, od doktorice Amile Sidran koja je prethodno svjedočila. Istakla je kako je djevojčica bila bez svijesti, te kako je došla u pratnji Hitne pomoći i intrubirana.- Došla je kao hitan slučaj i smještena u izolatorij, nakon negativnog COVID testa prebačena je na pedijatriju – kazala je Hadžagić-Ćatibušić.

Upravo se čita:  Poznat uzrok požara kod Zenice u kojem su stradale majka i kćerka

Također je istakla kako je u pratnji bio i doktor Rožajac, ali je istakla i da je doktorica Nina Jovanović također bila tu.- Aktivnosti mozga i svi nalazi su pokazivali na tišinu moždane kore, dakle, moždane ćelije nisu radile – istakla je doktorica.Zastoj trajao dužeNa pitanje advokata prvooptuženog „zašto su EKG zapisi rađeni 9., a ne 8. novembra, doktorica je istakla da je djevojčica bila u kritičnom stanju i da je prioritet bio da je stabiliziraju.- U neurološkom stanju nije bilo promjena, po prijemu je imala napade – rekla je.

Upravo se čita:  Klanjana dženaza Amili, koja se sa sinom utopila u Sarajevu: Ostavila ceduljicu u kojoj je pisalo "kada nas pronađete nazovite mog babu Asima"

Navodi i da je zastoj srca trajao duže pa da je shodno tome u startu nastupilo oštećenje mozga. Naredno ročište je zakazano za 28. mart u 09:30, a za svjedoke su pozvani Lamija Hukić i Almedin Burek.

Podsjećamo, optuženi u ovom predmetu su troje ljekara, Suad Rožajac, Jasmina Halimić-Alajbegović i Nina Jovanović, protiv kojih se vodi postupak zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja.Džena Gadžun preminula je 14. novembra 2021. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, šest dana nakon što su ljekari optuženi za njenu smrt u stomatološkoj ordinaciji “Dr. Bejtović” obavljali “rutinsku” operaciju očnog kapka, tokom koje je došlo do komplikacija i srčanog zastoja, te pada u komu djevojčice, iz koje se nikad nije probudila.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Na GP Brod spašena petogodišnja djevojčica, bila je žrtva međunarodne trgovine ljudima

Tužilac iz Odsjeka za krijumčarenje ljudi i trgovinu ljudima Tužilaštva BiH koordinirao je aktivnosti u saradnji sa Službom za...

Još vijesti za vas