Utorak, 16 srpnja, 2024

Dodik se sastao s Putinom, evo šta o tome kažu iz OHR-a

Preporučeno

Iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u BiH, povodom današnjeg Dodikovog sastanka sa Putinom, za Radio Slobodna Evropa (RSE) je rečeno da se "BiH obavezala da slijedi sigurnosne i vanjskopolitičke smjernice EU-a", kao zemlja kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji.

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik sastao se u Kazanju s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Dodik je ranije u intervju za RTRS rekao da je privilegija sresti ruskog predsjednika, šta god rekli na Zapadu. Pri tome je ponovio da RS neće uvoditi sankcije Rusiji. Kako podsjeća RSE, ovo je četvrti sastanak Dodika sa Putinom od početka ruske agresije na Ukrajinu, te ukupno njihov 10 razgovor od 2014. godine.

Upravo se čita:  Vlasti RS planiraju izgradnju memorijalnog kompleksa stradalim Srbima i crkvu u Konjević Polju

– Odbijamo da se pridružimo sankcijama Zapada prema Rusiji i nećemo u NATO. RS ima ogromnu podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana – izjavio je Dodik, prenosi RTRS.

Putin je kazao kako Rusija “zna da situacija u RS-u nije jednostavna i spremni smo da razgovaramo o tom pitanju”.

– Zahvalni smo vam na tome što održavate odnose sa Rusijom. Radit ćemo još više na našim dobrim odnosima i uvijek ste dobrodošli u Rusku Federaciju – poručio je Putin.

Upravo se čita:  General Wesley Clark za CNN o planu Aleksandra Vučića: Želi razbiti BiH i stvoriti “veliku Srbiju”

Nakon sastanka Putin je uručio Dodiku Orden Aleksandra Nevskog.

Inače, Dodik i Putin su se posljednji put susreli u maju 2023. godine. Tada je Dodik rekao da “RS ostaje proruski, antizapadno i antiamerički orijentisana”. Sudeći po fotografijama i snimcima iz Kazanja, čini se da su se Dodik i Putin ovaj put susreli prvo u nekom hodniku, a onda u prostoriji u kojoj se improvizirao enterijer. Naravno, mediji iz RS-a su ovaj susret najavili i propratili pompezno.

Upravo se čita:  Dodik se ovom definitivno nije nadao: Odluka je pala! SNSD ostao bez potupne kontrole Doma naroda BiH!

Iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u BiH, povodom današnjeg Dodikovog sastanka sa Putinom, za Radio Slobodna Evropa (RSE) je rečeno da se “BiH obavezala da slijedi sigurnosne i vanjskopolitičke smjernice EU-a”, kao zemlja kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji.

– Ovo isključuje saradnju sa državama koje su pod sankcijama, kao i lične sastanke sa šefovima tih država – saopćili su iz OHR-a.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

Posljednjih godina, biznis s komarnicima za prozore i vrata postao je izuzetno unosan širom Bosne i Hercegovine. Samostalni majstori u...

Još vijesti za vas