Srijeda, 24 travnja, 2024

Emiru Jabandžiću se ostvario životni san – Tešnjak u Holandiji upravlja “boeingom 747”

Preporučeno

Još kao dječak, Emir Jabandžić maštao je da jednog dana postane pilot. U realizaciju plana krenuo još kao petogodišnji dječačić, kada je počeo smišljati načine ne bi li poletio, pa je i kućni frižider znao biti uzletište za skok s kišobranom, piše Dnevni avaz.

Jabandžić: U kokpitu KLM-ovog aviona
Jabandžić: U kokpitu KLM-ovog aviona

Nekoliko godina kasnije otkrio je i ljubav prema harmonici, ali je u holandskom izbjeglištvu tek ostvario san, postao je – pilot.

Upravo se čita:  Bećirović i Komšić razgovarali s generalnim sekretarom UN-a Antóniom Gutteresom u New Yorku

– Mnogi su mislili da je muzika moja budućnost. Kada sam imao 15 godina, jedan poznati profesor nudio mi je odlazak u Rusiju na daljnje usavršavanje. Ipak, moj cilj je bio pilotska kabina – kaže Jabandžić.

Mladi Tešnjak roditeljima Enveru i Sabiri životni plan iznio je u Holandiji u trinaestoj godini.

– Mislili su da će me proći, a familija u BiH stalno je govorila: “Prizemlji se, dijete drago.” Malkice me to demotiviralo, ali nisam odustajao – priča Emir.

Upravo se čita:  Delegacija EU u BiH osudila negiranje genocida u Srebrenici: U Evropi nema mjesta revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca

Sa 18 godina otišao je na informativni dan škole za pilote koju je organizirala aviokompanija KLM. Potom i na testove inteligencije, psihološke analize, letenje, motoriku, razgovor s komisijom i medicinski pregled. Bistri Bosanac prošao je sve testove i 2007. godine dobio prvo zaposlenje.

– Skoro šest godina upravljam “boeingom 747” na interkontinentalnim letovima, pa vrlo često iz kabine gledam Los Anđeles, Njujork, Čikago, Hong Kong, Peking, Šangaj, Južnu Afriku… Posao smatram izazovnim, jer se u svakom trenutku mora sve držati pod kontrolom – kaže Jabandžić, koji živi u Amsterdamu, ali Tešanj smatra najljepšom čaršijom na svijetu, piše list.

Upravo se čita:  SIPA i MUP KS hapse u Sarajevu

 

(Avaz/Bh-index)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sretan kraj potrage: Pronađena Tijana koja je nestala u martu

Tijana Simić koja je 13. marta nestala na Karaburmi pronađena je, što je potvrdila njena sestra na društvenim mrežama....

Još vijesti za vas