Utorak, 18 lipnja, 2024

Ervin na Sani ulovio sve same kapitalce

Preporučeno

Inače, ribolovci vole reći kako je mladica riba od hiljadu zabačaja, što znači da možete toliko puta zabaciti udicu bez ikakvih rezultata, zbog čega ova vrsta ribolova traži ogromno strpljenje.

O tome da u rijeci Sani obitavaju kapitalni primjerci riba svjedoči i nedavni ulov, na dijelu ove rijeke u blizini njenog ušća s pritokom Dabar.

Ervin Kahrimanović, koji živi i radi u inostranstvu, inače strastveni i vješt ribolovac, ulovio je na ovome mjestu kapitalnu mladicu tešku 22 kilograma, čija je izmjerena dužina iznosila 122 centimetra.

Pored mladice, na Kahrimanovićevu udicu se zakačila i kapitalna štuka dužine 110 centimetara i teška 19 kilograma, a budući da se radi o sportskom ribolovu, ribe su nakon mjerenja i vaganja vraćene natrag u rijeku.

Prema riječima ribočuvara Teufika Hasanića iz Sportsko ribolovnog društva “Devet rijeka”, dio rijeke gdje se desio ulov predstavlja revir za sportski ribolov, a na tom mjestu obitavaju brojna jata mladica, zatim štuke i druge riblje vrste.

Ervin Kahrimanović ribar stuka sana, Ustupljena fotografija

“Naša namjera je da razvijamo ribolovni turizam, pa smo u blizini ušća Dabra i Sane uredili spin stazu za ribolov na mladicu i štuku. U prošloj godini imali smo rekordan broj sportskih ribolovaca iz regiona i brojnih evropskih zemalja koji su nas posjetili i ribarili. Svi su uživali u ribolovu i prirodi koja okružuje ovu čarobnu rijeku, tako da smo započeli lijepu priču kada se radi o ribolovnom turizmu”, kaže Hasanić.

Dodaje kako su u proteklom periodu, zahvaljujući tome što se radi o komercijalnom ribolovu, ostvarili značajnu ekonomsku korist koja će im poslužiti za dalje aktivnosti na planu unaprijeđenja ovoga sporta i brojnosti ribljeg fonda.

Inače, ribolovci vole reći kako je mladica riba od hiljadu zabačaja, što znači da možete toliko puta zabaciti udicu bez ikakvih rezultata, zbog čega ova vrsta ribolova traži ogromno strpljenje.

“Sana je možda i najatraktivnija rijeka u našoj zemlji kada se radi o mladici. To je posebna vrsta ribolova i odvija se najčešće noću ili u ranim jutarnjim satima kada je mladica u potrazi za plijenom. Samo na dijelu vodotoka, u blizini ušća s Dabrom, obitava više stotina kapitalnih primjeraka ove veličanstvene ribe”, kaže Hasanić.

U proteklih nekoliko godina, zahvaljujući pomenutom ribolovnom društvu i dobrom gazdovanju, riblji fond u Sani je u značajnoj mjeri revitaliziran, a tome su doprinijeli česta poribljavanja i dobro organizovana ribočuvarska služba.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Velike gužve na izlazu iz BiH, na ovim graničnim prijelazima se čeka najduže

Na graničnim prijelazima Izačić, Velika Kladuša, Bosanska Gradiška, Gradina i Deleuša duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz...

Još vijesti za vas