Srijeda, 21 veljače, 2024

Euro ojačao poslije pobjede Macrona na izborima u Francuskoj

Preporučeno

Euro je danas ojačao pošto je centrista Emanuel Macron osvojio najviše glasova na predsjedničkim izborima u Francuskoj, s izgledima da u drugom krugu pobedi kandidatkinju desnice Marine Le Pen.

Investitori širom sveta pratili su izbore strahujući da bi talas populizma, posle izbora Donalda Trampa za predsednika SAD i izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, mogao da dovede i do pobede antievropske kandidatkinje i time dovede u pitanje budućnost Unije.

Očekuje se, navodi francuska agencija, da će 39-godišnji Makron pobediti Le Pen u drugom krugu, što su trgovci pozdravili.

Vrijednost eura je u jednom trenutku skočila na 1,09 dolara, najviše od novembra, sa 1,0726, koliko je bio u New Yorku u petak. U trenutku otvaranja berzi u Aziji euro je bio 1,0846 dolara.

Euro je ojačao i u odnosu na jen, sa 117,07 na 119,40.

Macron je, na osnovu 89,7 posto prebrojanih glasova, osvojio je 23,7 posto glasova, a Le Pen 21,9 posto. Drugi krug izbora biće održan 7. maja.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Poslodavci u FBiH insistiraju na zakonu o zapošljavanju stranaca, ali i da se “srede” evidencije nezaposlenih

Na sastanku predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženja poslodavaca FBiH koji je održan danas u Sarajevu, zaključeno...

Još vijesti za vas