Nedjelja, 1 listopada, 2023

Evo zašto je dobro pojesti sedam oraha dnevno

Preporučeno

Jezgreno voće koje ima veliki učinak na zdravlje su orasi, a zbog visokog udjela antioksidansa, u malim količinama možete ih jesti svaki dan, kažu najnovija američka istraživanja.

orasi‘Orasi su bolji nego kikiriki, pistacio, bademi i drugi jezgreni plodovi’, kaže Joe Vinson sa Sveučilišta Scranton Pennsylvania. Naime, samo šaka oraha ima duplo više antioksidanasa od bilo kojeg drugog jezgrenog ploda. No nažalost orasi nisu tako često na meniju, a znanstvenici savjetuju da bi trebali biti dio prehrane.

Vinson napominje da orašasti plodovi općenito imaju neobičnu kombinaciju nutritivnih vrijednosti. Sadraže mnogo visoko vrijednih proteina, koji su odlična zamjena za meso. Bogati su vitaminima, mineralima i vlaknima te ne sadrže gluten.

Samo sedam oraha dnevno ima odličan učinak na zdravlje, napominje. Čak i male količine orašastih plodova u maslacu povezuju se sa smanjenjem rizika od srčanih oboljenja te umanjuju rizik od određenih vrsta raka.

Istraživanje je prezentirano na skupu National Meeting & Exposition of the American Chemical Society u Anaheimu u Kaliforniji.

(Tportal)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Dvojica muškaraca pretukli 25-godišnju Amiru ispred “Binga”: Njena djeca sve to morala gledati

Još jedan nemili događaj dogodio se u Živinicama ispred TC Bingo u naselju Suha. Kako saznaje portal Crna-Hronika mlada...

Možda vas zanima i ovo