Petak, 24 svibnja, 2024

Evo zašto je dobro pojesti sedam oraha dnevno

Preporučeno

Jezgreno voće koje ima veliki učinak na zdravlje su orasi, a zbog visokog udjela antioksidansa, u malim količinama možete ih jesti svaki dan, kažu najnovija američka istraživanja.

orasi‘Orasi su bolji nego kikiriki, pistacio, bademi i drugi jezgreni plodovi’, kaže Joe Vinson sa Sveučilišta Scranton Pennsylvania. Naime, samo šaka oraha ima duplo više antioksidanasa od bilo kojeg drugog jezgrenog ploda. No nažalost orasi nisu tako često na meniju, a znanstvenici savjetuju da bi trebali biti dio prehrane.

Vinson napominje da orašasti plodovi općenito imaju neobičnu kombinaciju nutritivnih vrijednosti. Sadraže mnogo visoko vrijednih proteina, koji su odlična zamjena za meso. Bogati su vitaminima, mineralima i vlaknima te ne sadrže gluten.

Samo sedam oraha dnevno ima odličan učinak na zdravlje, napominje. Čak i male količine orašastih plodova u maslacu povezuju se sa smanjenjem rizika od srčanih oboljenja te umanjuju rizik od određenih vrsta raka.

Istraživanje je prezentirano na skupu National Meeting & Exposition of the American Chemical Society u Anaheimu u Kaliforniji.

(Tportal)

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je nastradali mladić: Motociklista poginuo u sudaru kod Laktaša

U teškoj saobraćajnoj nesreći rano jutros kod Laktaša poginuo je motorista Kristian Daić (35) iz Bosanskog novog (Novog Grada). Nesreća...

Još vijesti za vas