Srijeda, 17 srpnja, 2024

Fadil Novalić otišao na izdržavanje zatvorske kazne

Preporučeno

Novalić je osuđen na četiri godine zatvora za zloupotrebu položaja pri nabavci kineskih respiratora tokom pandemije

Bivši premijer entiteta Federacija Bosne i Hercegovina javio se na izdržavanje kazne u državni zatvor u večernjim satima u četvrtak, 21. marta, potvrđeno je za N1.

“Ovo je poruka onima koji misle da drže konce u rukama”, kazao je za N1 advokat Novalića Elmir Jahić kao komentar na jučerašnju najavu da će Novalić otići na izdržavanje zatvorske kazne danas nakon džuma namaza.

Podsjećamo, on je osuđen za zloupotrebu položaja i ovlasti tokom nabavke stotinu respiratora iz Kine u vrijednosti 5,4 miliona eura, u aprilu 2020. godine, odmah nakon proglašenja vanredne situacije zbog pandemije korona virusa.

Upravo se čita:  Sarajlije spas od visokih temperatura pronašle na gradskom bazenu Dobrinja: Ovo su cijene svih karata

Pored njega su osuđeni i Fahrudin Solak, bivši direktor Civilne zaštite ovog entiteta koji se javio na izdržavanje kazne 15. marta, te Fikret Hodžić, vlasnik firme “Srebrena malina” koji se 14. marta javio na odsluženje kazne u Zavod za izvršenje kazne zatvora, pritvora i drugih mjera BiH Vojkovići, u Istočnom Sarajevu.

Sva trojica su prethodno uputili molbe za odgodu služenja zatvorske kazne, dan prije nego što su se trebali javiti u zatvor.

Upravo se čita:  Hitna pomoć: Zbog ekstremno visokih temperatura zraka povećan broj kolapsnih stanja

Potom su se žalili na rješenja Suda BiH kojima su te molbe odbijene.

Suđenje Novaliću, Solaku i Hodžiću, počelo je 23. februara 2021. godine pred Sudom BiH.

Prvostepeno su osuđeni dvije godine kasnije, 5. aprila 2023. godine., a drugostepena presuda potvrđena je krajem januara.

Novalić je konačnom presudom 27. januara 2024. osuđen na četiri godine zatvora, Solak na šest, Hodžić na pet, a firma FH “Srebrena malina” na novčanu kaznu od oko 100.000 eura.

Upravo se čita:  Lijepa vijest sa KCUS-a: Djeca više ne moraju ići van BiH, na hirurgiji se ponovo vrši ugradnja kohlearnih implantata

Četvrtooptužena Jelka Milićević, bivša ministrica finansija Federacije BiH, oslobođena je od optužbe za nesavjestan rad u službi.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Hitna pomoć: Zbog ekstremno visokih temperatura zraka povećan broj kolapsnih stanja

Zbog ekstremno visokih temperatura zraka, na terenu je zabilježeno više slučajeva kolapsnih stanja – kazao je Feni Kemal Kadrić,...

Još vijesti za vas