Srijeda, 24 travnja, 2024

Farbe za kosu izazivaju rak!

Preporučeno

Bilo da se odlučite da svoju kosu farbate kod kuće ili u nekom od najekskluzivnijih frizerskih salona na svijetu, znajte da se čak i pri šatiranju najskupljim bojama vaše zdravlje nalazi u konstantnoj opasnosti.

indexMilioni žena, ali i muškaraca širom svijeta koriste farbe za kosu koje su pune kancerogenih supstaci! Većina farbi u sebi sadrži sastojke koji sami po sebi možda i nisu toliko opasni, ali kad dođe do reakcije s duhanskim dimom ili drugim zagađivačima iz vazduha, ljekari tvrde da se oni pretvaraju u pravu tempiranu bombu. Koliko se zna, ne postoji moćnija supstanca izazivač raka od ove.

S obzirom na to da svaka treća žena i svaki deseti muškarac redovno boje svoju kosu, stručnjaci iz britanske kompanije “Green Chemicals” smatraju da je izuzetno važno upozoriti javnost o rizicima i iznijeti tačne podatke o štetnim materijama u farbama, posebno onim za trajno bojenje kose.

Oni upozoravaju da hemikalije poznatije kao sekundarni amini, koje se ili već nalaze u gotovim farbama za kosu ili se nalaze u rastvaračima boje, mogu da ostanu u kosi i koži glave godinama nakon što je naneta farba. S vremenom sekundarni amini reaguju sa duhanskim dimom i izduvnim gasovima, čime se formiraju izrazito toksična jedinjenja zvana N-nitrozamini.

Pošto je poznato da ova nitratna jedinjenja izazivaju rak, ona su već godinama strogo zabranjena u kozmetičkoj industriji. Međutim, ne postoji zabrana da se koriste sekundarni amini, odnosno supstance koje prostom reakcijom s česticama iz vazduha mogu da proizvedu N-nitrozamine.

– U ovoj fazi istraživanja mi ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo koja količina N-nitrozamina može da se stvori interakcijom sastojaka iz farbi za kosu s reagensima iz vazduha, niti koliki su stvarni zdravstveni rizici, ali sigurno je da opasnost postoji. Dok se ne dođe do konkretnijih rezultata, ljudima iz kozmetičke industrije na prvom mjestu trebalo bi da bude bezbijednost  konzumenata njihovih proizvoda – poručio je jedan od autora studije, profesor Dejvid Luis.

Zasad je poznato da redovno farbanje kose može povećati rizik za dobijanje raka dojke, bešike, jajnika, a žene koje mijenjaju boju kose imaju 60 odsto više šansi da obole od leukemije. Takođe, sve je veći broj ljudi koji su alergični na sastojke iz boja za kosu, a nažalost, za neke od njih posledice su fatalne.

Međutim, snažan lobi kozmetičke industrije opovrgava ovakve tvrdnje, jer proizvođači farbi za kosu smatraju da je dovoljno to što se za potencijalne rizike za stvaranje kancerogenih materija odavno zna, ali oni vjeruju da su oni minimalni i da ih treba ignorisati.

– Kompanijama je u interesu da ove informacije drže pod velom tajne – tvrdi vlasnik jednog od najvećih lanaca frizerskih salona na svijetu Džordž Hamer.

(Telegraf.rs)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sretan kraj potrage: Pronađena Tijana koja je nestala u martu

Tijana Simić koja je 13. marta nestala na Karaburmi pronađena je, što je potvrdila njena sestra na društvenim mrežama....

Još vijesti za vas