Utorak, 27 veljače, 2024

Fočo: Haški sud je konačno shvatio stvarnu činjenicu događaja u BiH i ulogu Karadžića

Preporučeno

Konačno je Haški sud shvatio stvarnu činjenicu događaja koji su se zbili u BiH i ulogu Karadžića – kazao je u izjavi za Fenu profesor na Univerzitetu u Sarajevu prof.dr. Salih Fočo, komentarišući današnju odluku Žalbenog vijeća Haškog tribunala koje je poništilo oslobađajuću presudu Pretresnog vijeća Radovanu Karadžiću za genocid u nekoliko općina u BiH.

karadzic-radovanFočo je istakao da ne može biti lokalnog genocida i zbog toga je “razumljiva odluka Tribunala što Karadžića nisu mogli osloboditi za zlodjela koja je počinio u pojedinim općinama”.

“Zlo je počinjeno na čitavoj teritoriji BiH od srpskih snaga i zato se Karadžić ne može amnestirati. Svaka druga odluka bi bila vrlo sumnjiva i mislim da bi dovela u pitanje haški tribunal”, naglasio je Fočo.

To što je ICTY radio 11. jula koji je Rezolucijom Evropskog parlamenta proglašen Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, profesor Fočo kaže da je to više slučajnost, jer Haški tribunal ima veoma malo vremena da završi procese, te već utvrđen program rada.

Žalbeno vijeće Haškog suda danas je jednoglasno poništilo odluku Pretresno vijeće kojom se Radovan Karadžić oslobađa optužbi za genocid u nekoliko općina u BiH.

Naime, predsjednik Međunarodnog suda za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije Theodor Meron rekao je da se vraćaju na snagu optužbe kojima se tereti pod tačkom 1 Optužnice.

Žalbeno vijeće je ovo pitanje proslijedilo Pretresnom vijeću na daljnje postupanje u skladu s presudom Žalbenog vijeća.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Akcija FUP-a u Sarajevu: Uhapšene dvije osobe, zaplijenjeni kokain i oružje

Policijski službenici Federalne uprave policije su poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti u predmetu „Izvor 2“, pod nadzorom...

Još vijesti za vas