Srijeda, 21 veljače, 2024

Gosti iz BiH su dobrodošli na Jadranu, ali…

Preporučeno

U Hrvatskoj svaka sezona počinje brojanjem turista i noćenja koja ostvaruju. No, jesu li svi turisti jednaki? I osjećaju li se svi turisti dobrodošlima na Jadranu?

Foto: Fena
Foto: Fena

Nedavno su se u hrvatskim i bh. medijima pojavili neugodni napisi koji daju naslutiti da se gosti iz Bosne i Hercegovine na Jadranu ne osjećaju dobrodošlo. Podsjetimo, jedan je bosanski turist za Avaz ispričao kako mu je prodavačica u kiosku u Makarskoj prilikom traženja tih novina odbrusila da mrzi Bosance.

Priča koju je naknadno ispričala trgovkinja znatno je drukčija. Ona je pak rekla kako je kupac vrijeđao nju. Navela je kako ju je pitao mrzi li Bosance. U Dnevnom avazu je turist pak izjavio kako prodavačici ništa ružno nije rekao, dodajući kako Bosanci “ostave hiljade kuna, a nisu turisti vrijedni poštovanja”.

Turisti iz BiH kao „domaći“ i bez primjedbi

Turistički radnici i građani kažu “turisti su turisti”, bez obzira odakle dolaze. Važno je da su “normalni i pristojni”, složni su iznajmljivači u privatnom smještaju, kojima je svejedno koja je država u pitanju. U Turističko-informativnom centru na Narodnom trgu u Zadru kažu kako su turisti iz Bosne i Hercegovine „domaći“. Razumiju jezik, uglavnom su došli na odmor kod rodbine i nikada nije bilo nikakvih problema, kažu informatorice, koje čitave dane razgovaraju s turistima sa svih strana svijeta. Od strane bh. gostiju nikada, kažu, nije bilo nijedne primjedbe, iako turisti dolaze s raznim pritužbama i zahtjevima.

Autobusom do plaže, sa sendvičima u torbi

Direktor turističke zajednice Grada Zadra Zvonko Šupe kaže kako postoji i druga strana priče s gostima iz BiH, no smatra kako za nesporazume ili eventualne neugodnosti nisu i ne mogu biti krivi gosti iz Bosne i Hercegovine, već bi problem trebalo rješavati na nekoj drugoj adresi.

„To su najčešće jednodnevni gosti koji dolaze organizirano na kupanje i to autobusima. Autobusi dolaze na najfrekventnija mjesta, gdje je promet otežan i zbog drugih gostiju. Autobusi se vraćaju po njih kada završi taj „kupački dan“, pojašnjava Šupe i ističe kako je broj takvih gostiju zanemariv. Od takvih gostiju domaćini nemaju koristi, jer oni ne plaćaju boravišnu pristojbu, a tokom svog kratkog boravka malo i troše. Ipak, Zvonko Šupe kaže da su dobrodošli i da ga veseli da oni dolaze.

„Šteta je da dolazak nije naslonjen na neku agenciju, koja bi im mogla ponuditi neke obroke, u onoj mjeri u kojoj im to odgovara. Za sada je to tako, i vjerujemo da se vremena mijenjaju. Naša je namjera stvarati naviku posjećivanja Hrvatske i otklanjati moguće nesporazume i otklanjati situacije koje nikome ne koriste, kaže Šupe.

Sa Slovencima na engleskom

Što se tiče gostiju iz Slovenije, oni zapravo najbolje razumiju Hrvatsku, a često ju i poznaju bolje od samih hrvatskih građana. Slovenci su na čitavoj obali česti gosti, oni imaju kulturu putovanja, dolaze i više puta godišnje. Turistički djelatnici kažu kako su vrlo poželjni gosti. Sa Slovencima se uglavnom nije problem sporazumjeti, no djevojke u Turističko-informativnom centru kažu kako mlađi slovenački državljani, koji imaju problema sa sporazumijevanjem na hrvatskom ponekad radije govore engleski.

Građani na turiste gledaju podjednako. U masi turista, važno je da troše i plaćaju. Sezona uprkos svim naporima kratko traje i svima je u interesu da turisti baš Hrvatsku odaberu za svoju destinaciju za odmor. Dolazili oni iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine ili Srbije.

Izvor: Deutsche Welle

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Policiji predao arsenal oružja: Donio puške, bombe, mine, kapsile i 1.734 metka

Građanin je jučer policiji u Glini dobrovoljno predao veliku količinu oružja i municije, objavila je PU sisačko-moslavačka, piše Index.hr. Policiji...

Još vijesti za vas