Utorak, 27 veljače, 2024

Hatidža Mehmedović: Ako je zločin što sam sjekla žicu, spremna sam odgovarati!

Preporučeno

U Policijskoj stanici Srebrenica danas su se pozivu na saslušanje odazvali načelnik odjeljenja za društvene djelatnosti i javne servise Općine Srebrenica Bego Bektić i predsjednica Udruženja Majke Srebrenice Hatidža Mehmedović, a u vezi s događajima od 13. jula kada su članovi porodica ubijenih Srebreničana pokušali obići stratišta gdje su ubijeni njihovi najmiliji.

mehmedovic hatidza-Na informativnom razgovoru dao sam izjavu povodom posjete Bijeloj kući u Potočarima. Taj dan mi smo bili redari i pri ruci majkama ukoliko bi nekoj pozlilo, to je bila dužnost nas redara. Ovo je zaista jedno nasilničko ponašanje prema žrtvama genocida – rekao je u izjavi Feni Bektić, koji je preživio genocid 1995. godine i opet se vratio u Srebrenicu.

Kaže kako su “Bošnjaci ovako bili pozivani i 1992. godine u ministarstva unutrašnjih poslova”.

Dodaje kako “ne zna zašto pravosuđe u RS priča o privatnom posjedu u Potočarima i Kravici, a ne priča se o privatnom posjedu nane Fate Orlović gdje je sagrađena crkva i ne može niko ništa da uradi da se ta crkva skloni”.

-Zašto se taj teror odnosi prema njoj. Znači pravosuđe je na strani Srba, a ne na strani Bošnjaka – ustvrdio je Bektić.

Hatidža Mehmedović izjavila je da je, “ako je zločin što je sjekla žicu, spremna odgovarati”. Smatra da porodice imaju pravo znati istinu i imaju pravo na pravdu zbog genocida koji se desio 1995. godine.

-Politika vodi kolo od 1995. godine i dan danas na prostoru BiH. Druga strana ne želi da sagleda činjenice te prihvati odgovornost, nego žrtve moraju da odgovaraju što se tako zovu i što žele da polože cvijeće i prouče Fatihu na mjesto stavičnih zločina – istaknula je Mehmedović.

Navela je kako “treba da se stide oni koji su pozvali specijalce na porodice i žrtve” zato što su došli na mjesto zločina da odaju počast za svoje najmilije.

-Ako je privatna imovina ne znam zašto će specijalci tamo. Željela bih da se sretnem s vlasnikom te imovine, da ga pitam šta se tamo štiti i zbog čega nama porodicama nije dozvoljen ulazak. Žele da prekriju zločin – ustvrdila je Mehmedović.

(Oslobođenje)

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Keramičari naplaćivali od 10 do 12 KM po kvadratu, sada mnogo skuplje

U Bijeljini u posljednje dvije godine nisu zabilježeni smanjena potražnja, niti pad cijena stanova. Naprotiv, rast cijena nekretnina pratila...

Još vijesti za vas