Utorak, 23 travnja, 2024

Hemikalije u plastici nas truju i mijenjaju nam gene!

Preporučeno

Sadašnje spoznaje mogle bi biti tek vrh ledenog brijega, upozoravaju znanstvenici i posebno ističu opasan utjecaj na hormone kod nerođene djece

rengen_rendgen_380151S1Jedna od najopsežnijih studija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) upozorava da neke hemikalije koje služe za bolju savitljivost i podatnost plastike, a gotovo nas svakodnevno okružuju u kući, automobilu ili su prisutne u hrani, mogu prouzročiti brojne bolesti, smanjenu plodnost i urođene mane djeteta. Među njima su ftalati, bisfenoli i retardanti…

Hemijske tvari koje se nalaze u dječjim igračkama, kozmetici, plastičnim podovima ili plastičnoj masci automobila, kreditnim karticama, mobitelima, kompjuterima mogu, među ostalim, prouzročiti rak dojke, astmu, neplodnost i malformacije ploda, ali i druge posljedice po zdravlje, piše u izvješću SZO-a.

Zbog toga se čak predlaže zabrana tih hemikalija kako bi se zaštitile buduće generacije. Tvrde da je “razumno sumnjati” da hemijske tvari poput ftalata štete ženskoj plodnosti, a povezuje ih se s porastom raznih dječjih bolesti, uključujući leukemiju.

Pod sumnjom su i bisfenoli koji se nalaze u brojnim predmetima koje svakodnevno upotrebljavamo, uključujući limenke za razna pića te sunčane naočale. Ti umjetni spojevi utječu na prirodne hormone koji su ključni za naš rast, razvoj i cjelokupno zdravlje, naglašavaju znanstvenici.

Svjetska zdravstvena organizacija kaže kako “postoje vrlo čvrsti dokazi” da u životinja ti spojevi mogu ometati hormon štitnjače, odnosno prouzročiti oštećenje mozga, smanjiti inteligenciju, kao i mogućnost koncentracije te povećati hiperaktivnost i opasnost za autizam.

Tako je već ranije utvrđena moguća povezanost pesticida i raka prostate. Pesticidi su mogući krivci i za debljinu dojenčadi ako su im žene bile izložene tokom trudnoće, a postoji povezanost i s rakom dojke. U izvješću UN-ove agencije prije desetak godina bilo je rečeno da postoje samo “slabi dokazi” o utjecaju kemikalija koje pomažu elastičnosti plastike na zdravlje.

No, autori novog izvješća ne dvoje o toj činjenici i kažu da razne kemikalije predstavljaju globalnu prijetnju za ljude i životinje, od kojih mnoge nisu identificirane i detaljno proučene. Neke od njih, primjerice, udišemo s prašinom ili ih jednostavno unosimo preko vlastitih ruku. Svjetska zdravstvena organizacija ovim je izvješćem naprosto prekinula rasprave o “mogućoj” šteti i ustvrdila da “hemikalije izazivaju bolesti, a za neke postoje čvrsti dokazi o štetnosti”.

Izvješće “State of the Science of Endocrine-Disrupting Chemicals” najopsežije je te vrste jer se ne fokusira na samo jednu bolest i jednu hemikaliju, nego se procjenjuju svi dokazi o utjecaju takvih tvari na zdravlje.

Ono kaže da su različiti organski sustavi osjetljivi na tzv. endokrine kemikalije, posebice se to odnosi na rad hormona, odnosno kontrolu, razvoj i funkciju reproduktivnih organa i tkiva te na reguliranje metabolizma i sitosti. “Djelovanjem na te sustave te tvari mogu prouzročiti pretilost, neplodnost ili smanjenu plodnost, probleme s učenjem, te teškoće s pamćenjem, a u odrasloj dobi dijabetes ili kardiovaskularne bolesti, ali i mnoge druge”.

Znanstvenici upozoravaju da ovo što se trenutno zna može biti tek vrh ledenog brijega jer očito postoje i druge opasnosti. Upozoravaju na ključnu ulogu hormona u razvoju tkiva i organa, što dakako utječe na nerođenu i oni vrlo malu djecu koja osobito mogu biti osjetljiva na te tvari. Izvješće su gotovo dvije godine radili međunarodni stručnjaci koji su supoređivali i procjenjivali brojne studije na tu temu.

Pojavnost astme u dječjoj dobi više se nego udvostručila u posljednjih 20 godina i vodeći je uzrok hospitalizacija kod djece, kažu znanstvenici. Određene urođene mane poput onih na muškim spolnim organima također su u porastu, kao i pojavnost leukemije u dječjoj dobi ili rak mozga i testisa, kažu zdravstvene statistike. Zbog toga SZO ističe da su očito ugrožene i životinjske te biljne vrste i poziva na dodatna istraživanja, pa i na moguću zabranu ili barem veće ograničavanje njihove upotrebe.

Dr. Maria Neira, direktorica za javno zdravstvo i okoliš SZO-a, kaže kako suvremena znanost pokazuje da su širom svijeta zajednice izložene hemikalijama koje ometaju endokrini sistem i zato mogu biti rizične. Imamo odgovornost za buduće generacije, naglašavaju.

EU pokušava doći do dogovora o tome kako što jednostavnije prepoznati te štetne kemikalije kako bi što učinkovitije bila regulirana i njihova upotreba. Kao što se očekivalo, Udruga kemijske industrije u Velikoj Britaniji već se oglasila uz napomenu da se te iste tvari i prirodno pojavljuju u, primjerice, pivu, čokoladi i kafi, što također može utjecati na hormone čak i više nego umjetne. No, SZO smatra da rizik treba svesti na najmanju moguću mjeru.

(Jutarnji.hr)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Ako imate ove novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM? Od naredne godine ih više nećete moći koristiti

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice konvertibilne marke apoena 10 KM, 20 KM, 50 KM i...

Još vijesti za vas