Petak, 24 svibnja, 2024

Hit destinacija za mnoge građane Bosne i Hercegovine: Ove cijene vas očekuju u Albaniji!

Autor:Hayat.ba

Preporučeno

Ono što sigurno najviše zanima potencijalne turiste su – cijene.

Počinje sezona godišnjih odmora, a osim Hrvatske i Crne Gore, još jedna destinacija postaje sve popularnija među građanima Bosne i Hercegovine – Albanija.

Bum turizma u Albaniji traje već nekoliko godina, a čisto more, ugodni domaćini i pristupačne cijene privlače turiste širom Europe. Među turistima koji sve više idu u Albaniju nalaze se i građani Bosne i Hercegovine. Iako je put do ove balkanske zemlje dosta duži nego do Hrvatske i Crne Gore, ipak su mnogi procijenili kako im se ova destinacija više isplati.

Prema podacima Svjetske turističke organizacije (UNWTO), 6,7 miliona turista došlo je u Albaniju samo u 2022. godini, a još se više dolazaka očekuje u tekućoj godini. Iako je ovo veliki skok za ovu zemlju, građane BiH može radovati podatak da se cijene nisu pretjerano promijenile zbog ovog velikog uspjeha države na Jadranskom moru.

Najpopularnija destinacija u Albaniji za turiste iz naše zemlje je svakako Drač, odnosno Durres na albanskom jeziku. Ovo mjesto nalazi se zapadno od glavnog grada Tirane, a udaljenost od glavnog grada Bosne i Hercegovine je nekih 400 kilometara. Put bi trajao nešto više od osam sati, uključujući zaustavljanja na granicama.

Jako je važno napomenuti da, iako ćete uvijek moći platiti eurima, službena valuta Albanije je lek. Prema posljednjim kursnim listama, za jedan euro dobit će te malo više od 110 leka.

Ono što sigurno najviše zanima potencijalne turiste su – cijene. Počevši s parkingom, ovo je jedna velika prednost Drača. Ovaj grad u primorju ima mnogo mjesta gdje možete besplatno ostaviti svog limenog ljubimca, a veliki broj privatnih smještaja nudi ovu privilegiju u svojoj ponudi. Naravno, ako se odlučite za hotel, i tu je uključeno besplatno parking mjesto.

Ako ne dolazite automobilom, Drač ima javni prijevoz koji povezuje svaki dio grada. Cijena za kartu kreće se od 0,40 centi (0,78 KM) do 0,60 centi (1,20 KM), u zavisnosti od destinacije. Ako preferirate taxi, startna cijena je 2,50 eura (4,90 KM), a jedan kilometar će vas koštati 1,80 eura (3,50 KM).

Što se tiče smještaja, ako se odlučite na put u junu, prema popularnoj stranici za rezervisanje smještaja Booking.com, cijena za sedam dana, za dvije osobe, počinje od 110 eura (215 KM) i ide sve do 4520 eura (8,850 KM). Istini za volju, ovu cijenu platili bi za iznajmljivanje privatne vile. Ako preferirate hotelski smještaj, tu cijene počinju od 140 eura (274 KM), dok se cijene za all-inclusive kreću od 386 eura (755KM) pa sve do 2367 eura (4635 KM).

Pogled na more koštat će vas minimalno 129 eura (252 KM), pet friendly 119 eura (233 KM), privatni bazen 278 eura (544 KM), smještaj u centru grada 158 eura (309 KM), dok bi vas smještaj s direktnim izlazom na plažu mogao koštati minimalno 130 eura.

Nakon smještaja i parkinga, ono što svakako najviše zanima sve turiste su cijene u kafićima. Sve one koji planiraju odmor na budžetu oduševit će činjenica da su ove cijene jako pristupačne. Tako ćete za cappuccino izdvojiti između 90 centi (1,70 KM) i 1,40 eura (2,70 KM), dok za Pepsi ili Coca Colu morate dati između 0,70 centi (1,30 KM) i 1,80 eura (3,50 KM). Ako se odlučite za pivo, cijene su različite za domaća i strana. Domaće pivo od pola litre će vas koštati od 90 centi do 4,50 eura (8,80 KM), dok strano pivo od 0,33 mililitara košta od 1,80 eura do 2,70 eura (5,20 KM).

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je nastradali mladić: Motociklista poginuo u sudaru kod Laktaša

U teškoj saobraćajnoj nesreći rano jutros kod Laktaša poginuo je motorista Kristian Daić (35) iz Bosanskog novog (Novog Grada). Nesreća...

Još vijesti za vas