Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Hrvatska uvodi eko taksu za turiste

Nemojte propustiti

Koja će mjesta za svoje jednodnevne posjetioce, ali i goste na dužem boravku, propisati ekološku taksu odlučivaće lokalne vlasti, a gradovi i opštine određivaće i za koje razdoblje, te u kojim iznosima.

Uvodi se ekološka taksa za turiste u Hrvatskoj, a i jednodnevni posjetioci će je plaćati, piše Večernji list.

Turisti sada po svakom noćenju plaćaju boravišnu taksu, koja iznosi otprilike od jedan do tri evra, u zavisnosti od destinacije i razdoblja turističke godine, a o eventualnim iznosima eko takse još nema informacija.

Upravo se čita:  Kakve su cijene u Crnoj Gori u predsezoni: Najavili poskupljenje ove godine - evo koliko su ležaljke, hrana i piće

Međutim, kako je Večernjem listu ovih dana načelno rekla ministarka turizma Nikolina Brnjac, bez namjere da se miješa u odluke lokalnih vlasti, moglo bi se raditi od jedan do tri evra po danu provedenom u nekoj turističkoj destinaciji.

“Odlučivaće o tome jedinice lokalne samouprave, koje mogu, ali ne moraju propisati ekološku taksu. Činjenica je da su neke destinacije preopterećene, nekima su, pak, veliki problem jednodnevni posjetioci, a od prekomjernog broja svakako trpi i prirodna i kulturna baština, ali i te kako i život lokalnog stanovništva. A turizam ne bi smio ići na uštrb lokalnih ljudi, što je, u cjelini gledano, i smjer u kojem idu odrednice našeg prvog krovnog turističkog zakona koji bi do ljeta trebao u javno savjetovanje”, kaže ministarka Brnjac.

Upravo se čita:  Cijene smještaja veće za 20 posto u regionu, Neum najjeftiniji za ljetovanje

Koja će mjesta za svoje jednodnevne posjetioce, ali i goste na dužem boravku, propisati ekološku taksu odlučivaće lokalne vlasti, a gradovi i opštine određivaće i za koje razdoblje, te u kojim iznosima.

Ništa od toga ne bi smjelo biti proizvoljno, već prema kriterijumima posjećenosti i turističke razvijenosti iz Zakona o turizmu koji je u pripremi.

Pročitajte još

Izdvajamo

Podignuta optužnica protiv troje ljekara zbog smrti djevojčice Džene Gadžun

Suad Rožajac tereti se za teška krivična djela protiv zdravlja ljudi, u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje. Nina...

Možda vas zanima i ovo