Petak, 24 svibnja, 2024

Jeftinim detektorom metala našao zlato vrijedno skoro pola miliona KM

Preporučeno

– Bio sam jednostavno zapanjen. To je pronalazak koji se dogodi jednom u životu – rekao je za BBC.

Muškarac u Australiji ‘naoružan’ samo jeftinim detektorom metala pogodio je džekpot, pronašavši kamen od 4,6 kilograma koji sadrži zlato u vrijednosti od 240.000 australskih dolara (AUD) ili 160.000 američkih dolara (oko 435.000 KM), javlja BBC.

Čovjek, koji nije htio biti imenovan, našao je grumen u Viktorijinim poljima zlata – koja su bila srce zlatne groznice u Australiji 1800-ih godina.

Darren Kamp, koji je procijenio i kupio primjerak, rekao je da je to najveći koji je vidio u svojoj 43-godišnjoj karijeri.

– Bio sam jednostavno zapanjen. To je pronalazak koji se dogodi jednom u životu – rekao je za BBC.

Kamp nije previše razmišljao o tome kada je čovjek koji je nosio veliki ranac ušao u njegovu specijaliziranu radnju za kopače u Geelongu, koji se nalazi na oko sat vremena vožnje jugozapadno od Melburna.

– Obično ljudi dolaze nudeći lažno zlato ili drugo kamenje koje liči na zlato – objašnjava Kamp. “Ali on je izvadio kamen i dok mi ga je dobacivao u ruku pitao me je: Mislite li da vrijedi 10.000 australskih dolara? Pogledao sam ga i rekao: Bolje reći da vrijedi oko 100.000 dolara.”

Čovjek mu je zatim rekao da je kamen koji drži u ruci samo polovina onog što je našao.

Sve u svemu, kamen od 4,6 kilograma sadržavao je oko 2,6 kilograma zlata.

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je nastradali mladić: Motociklista poginuo u sudaru kod Laktaša

U teškoj saobraćajnoj nesreći rano jutros kod Laktaša poginuo je motorista Kristian Daić (35) iz Bosanskog novog (Novog Grada). Nesreća...

Još vijesti za vas