Srijeda, 21 veljače, 2024

Jeste li znali koliko su dinje ljekovite?

Preporučeno

Za koju god sortu dinje da se opredjelite, vi ste na konju. Ovo vodom, vitamina i mineralima bogato voće idealno je za vrele ljetne dane.

dinjaBaš kao i lubenica, dinja svoje porijeklo vodi iz Tropske Azije i Afrike, a zapravo spada u red povrća. Nazivi koji se na našim prostorima koriste za dinju su: dina, melon, pipun, pekun, pepun, milum, a latinski naziv je Cucumis Melo. U svijetu se gaji preko 50 sorti dinja, a kod nas su najpopularnije ananas i dinje kantalupe.

Ipak, ma koliko ih svi voljeli, malo ko zna koliko su one zapravo dobre za naše zdravlje. Visok sadržaj vode i kalijuma u dinjama podstiče rad bubrega, odnosno pomaže u detoksikaciji organizma. Zbog vitamina A i C dinja djeluje i kao antioksidans.

Prehrambena vlakna iz dinje olakšavaju varenje i pomažu kod problema sa želucem, a sama voćka nas osvježava i psihički umiruje. Zbog niske kalorijske vrijednosti odlična je namirnica za svakoga ko želi da tokom ljeta drži dijetu.

Dinju je najbolje čuvati u frižideru, ali je poželjno umotati je u papir, kako njen intezivni miris ne bi prešao na druge namirnice.

(Telegraf)

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Sve više građana odlazi u kladionice: Ne vide izlaz u radu nego u kockanju

Sve više raste broj bh. građana koji gube gomile novca na igrama na sreću. Tako je lani promet u...

Još vijesti za vas