Petak, 24 svibnja, 2024

Kad Facebook status roditelja ogoli ironiju bh. obrazovnog sistema: “Za zadatak treba 600 KM, ali dobio sam peticu”

Preporučeno

- Neke alatke je već imao, neke nabavio – no sve skupa bi, prema njegovoj tvrdnji, koštalo blizu 600 KM.

Facebook status roditelja osnovca u Bosni i Hercegovini privukao je ogromnu pažnju korisnika ove mreže. Nije ni čudno, s obzirom da brojni ističu da su se – ili kao roditelji, ili kao učenici – susretali sa istim problemom, odnosno vrlo često nerealnim očekivanjima od ovdašnjih đaka, te izlaganju porodice dodatnim troškovima.

U konkretnom slučaju, otac se uhvatio u koštac sa zadacima svoga sina iz predmeta ‘tehničko obrazovanje’.

“Evo, ja završio rad za tehničko, koji je trebao završiti moj sin. Međutim, nije ovladao vještinama, a i premlad je da ima alat. Sutra idem u školu po ocjenu, sješću u klupu, a sina poslati da radi moj posao 45 minuta, jer sam ja radio njegov. Nije kriv, ali da shvati kako je raditi tuđi posao”, stoji na početku statusa.

Potom se odlučio da pobroji sve stavke koje su mu, osim neprocjenjivog znanja iz istosmjerne i naizmjenične struje, trebale za sprovedbu ovog praktičnog zadatka.

Neke alatke je već imao, neke nabavio – no sve skupa bi, prema njegovoj tvrdnji, koštalo blizu 600 KM.

Osim pozamašne liste, koju možete vidjeti u statusu ispod, u njemu su istaknute i druge nelogičnosti sa kojima se susreću i roditelji, i djeca, i nastavnici.

“Da on ovo može, radio bi u Elektroprenosu, ne bi išao u osnovnu školu i u jednom danu učio korijen iz sedam, broj goveda u Istočnoj Srbiji, ko je krstio Isusa, kako se predikat prepoznaje u rečenici, koja je hemijska reakcija kad se pomiješa kalcijum sorbat sa kalijem, i kako se na njemačkom kaže papilotna”, naveo je.

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je nastradali mladić: Motociklista poginuo u sudaru kod Laktaša

U teškoj saobraćajnoj nesreći rano jutros kod Laktaša poginuo je motorista Kristian Daić (35) iz Bosanskog novog (Novog Grada). Nesreća...

Još vijesti za vas