Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

Kako da otjerate mrave prirodnim preparatima

Preporučeno

Mravi mogu biti veoma uporni pri napadu na vaš dom i u većini slučajeva je ih veoma teško istrijebiti posebno ako ne želite koristiti pesticide.
Većini ljudi koji imaju malu djecu ili kućne ljubimce, snažni pesticidi nikako nisu opcija kad je u pitanju istrebljenje mrava. Vodeći se tom mišlju sajt DIY natural je objavio kako se to možete boriti protiv ovih malih napasnika uz pomoć prirode.

Prvo na listi šta treba da uradite kad želite istjerati mrave iz svog doma jeste da pronađete mjesto odakle dolaze i odredite koja vrsta mrava vas je napala, jer svi oni različito reaguju na određene proizvode. One najčešće male, žućkaste kućne mrave privlači slatko, a oni će ukoliko ih ubijete iza sebe ostaviti trag feromona koji će za veoma kratko vrijeme privući druge mrave i upravo iz tog razloga treba da istrebite cijelo leglo.

Upravo se čita:  Prelazak na ljetno računanje vremena i duži dan: Evo kad se pomiču kazaljke na satu

Kada prvi put primjetite mrave pobijte ih i područje operite sa sapunom i vodom da biste izbrisali trag feromona koji će privući druge mrave. Nakon tog istražite gdje je mjesto iz kog dolaze i upotrijebite potpuno prirodni insekticid.

Boraks (mineral i so borne kiseline) ubija mrave, a šećer u prahu ih privlači. Napravite zamku tako što ćete pomješati boraks i šećer u prahu u omjeru 1:3, ovom mješavinom napunite čepove plastičnih flaša i stavite ih na mjesta odakle mislite da mravi dolaze.

Upravo se čita:  Prelazak na ljetno računanje vremena i duži dan: Evo kad se pomiču kazaljke na satu

516e5222b486fmraviAko imate malu djecu ili kućne ljubimce koji bi možda dirali ove zamke možete koristiti malo drugačiju varijantu. U šolju tople vode stavite pola šolje šećera i tri kašike boraksa. U ovu otopinu namočite komade pamučne tkanine i stavite ih na mjesta odakle mislite da mravi dolaze.

Oduprite se nagonu da ubijete sve mrave jer oni ne znaju razliku između šećera i boraksa pa je moguće da u svoju koloniju odnesu čestice boraksa koji će ih potpuno istrijebiti.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon teškog poraza od Želje: Hoće li Rožman ostati trener Sarajeva

Trener fudbalera Sarajeva Simon Rožman govorio je o svom statusu na klupi tima nakon poraza u gradskom derbiju od...

Još vijesti za vas