Subota, 22 lipnja, 2024

Kako je propala Fincijeva mikrokreditna organizacija: Kamate išle preko 48 posto

Preporučeno

“Melaha” je počela s radom 1997. godine u okviru La Benevolencije, a kasnije se konstituisala kao mikokreditna organizacija. Kapital u osnivanje “Melahe” je uložila Jevrejska opština u Sarajevu.

Informacija koju je juče objavio BiznisInfo.ba da je Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine donijela rješenje o oduzimanju dozvole za rad mikrokreditnoj fondaciji “Melaha” Sarajevo, odjeknula je u javnosti.

Kako je pisao BiznisInfo, odlukom Upravnog odbora “Melahe”, ostatak imovine se nakon izmirenja obaveza, raspoređuje na drugu mikrokreditnu organizaciju. Direktor “Melahe” je Jakob Finci.

Iako u rješenju Agencije nije navedeno zbog čega se oduzima dozvola, podaci o poslovanju jasno pokazuju da je ova kreditna organizcija izgubila smisao jer je godinama poslovala negativno bilježeći ogromne gubitke i pad vrijednosti aktiva.

Fondacija je, zapravo, nekada poslovala pozitivno, imala je aktivu od oko 1,2 miliona KM i plasmane u stotinama hiljada KM godišnje. No, bila je na zlom glasu kao kreditna organizacija sa najvećim kamatama, piše BiznisInfo.ba.

Prema podacima iz 2018. godine, MKO Melaha je imala najveće kamate u cijelom finansijskom sektoru i u one su, prema tadašnjim podacima, iznosile u prosjeku 41,85 posto. Prosječne kamate na dugoročne kredite u Melahi, prema tim podacima, bile su čak 48,21 posto. Riječ je, dakle, o prosječnim kamatama, što znači da je bilo i onih iznad spomenutog procenta.

Nije poznato da li je to razlog konstantnog pada plasmana i aktive ove organizacije koje je posljednjih godina tonula i u sve veći gubitak. Na kraju je došla do toga da ove godine nije imala plasmana i imala je aktivu od samo 151 hiljadu maraka.

U prošloj godini je “Melaha” imala gubitak od 225 hiljada KM, a plasmane od svega 94 hiljade maraka. Godinu prije toga plasmani su bili 356 hiljada KM, a gubitak 91 hiljadu maraka.

Godine 2020. plasmani su bili 640 hiljada maraka a gubitak 108 hiljada, a godinu prije toga su plasmani bili 801 hiljadu KM, a finansijski rezultat pozitivan u iznosu od tri hiljade. Aktiva je tada bila 1,22 miliona KM.

Dakle, vidljivo je da upravo od 2019. godine kola kreću nizbrdo.

Poznato je da mikrokreditne organizacije daju novac građanima koji ne mogu ispuniti uslove za dobijanje kredita od banaka, a što za posljedicu ima često previsoke kamate jer je i rizik znatno veći. U ovom slučaju to se očito nije pokazalo kao isplativ model.

“Melaha” je počela s radom 1997. godine u okviru La Benevolencije, a kasnije se konstituisala kao mikokreditna organizacija. Kapital u osnivanje “Melahe” je uložila Jevrejska opština u Sarajevu.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Novi detalj tragedije kraj Obrovca u kojoj je stradala porodica: Otac se slikao s granatom koja je ubila dječaka

Tragedija se dogodila na vojnom poligonu poznatom kao 'Crvena zemlja' koji je označen velikim tablama upozorenja. Još uvijek nije poznato...

Još vijesti za vas