Subota, 20 srpnja, 2024

Kako se nepostojeće ostrvo pojavilo na Google mapama?

Preporučeno

Prošle godine, grupa australijskih istraživača otkrila je nepoznato ostrvu u blizini Nove Kaledonije. Ostrvo, nazvano Sandy, pojavilo se na Google Earthu, ali kada su naučnici otplovili do njega u novembru prošle godine, nisu pronašli ni traga od ostrva.

v83095-1

Istraživači su kasnije objasnili zašto se ovo fantomsko ostrvo pojavljuje na nekim mapama već duže od jednog stoljeća, ukazujući na ljudske greške i moguće naplavine.

Ostrvo je prvi put zabilježio kitolovac Velocity 1876. godine, a u grafikonu britanskog Admiraliteta prvi put se spominje 1908. Kasnije ekspedicije nisu uspjele da pronađu ostrvo, te je sa hidrografskih karata uklonjeno 70-ih godina prošlog stoljeća.

Međutim, fantomski otok je ostao na nekim kartama te je tako završio i u digitalnim bazama podataka poput Svjetske vektorske obalne baze podataka, koju je razvila američka vojska.

“Tokom konverzije karata u digitalni format ubačeno je i ovo ostrvo“, izjavila je Maria Seton, sa Univerziteta u Sydneyu.

“Svi smo se dobro nasmijali Googleu kada smo „prošli“ kroz ostrvo. Zatim smo sakupili informacije o morskom tlu, koje ćemo poslati nadležnim vlastima kako bi se svjetska mapa mogla izmijeniti“, rekao je za Sydney Morning Herald Steven Micklethwaite, naučnik Univerziteta u Zapadnoj Australiji.

Međutim, šta je zapravo posada kitolovca Velocity vidjela, kada su pomislili da su otkrili novo ostrvo? Seton i njeni kolege navode da se najvjerovatnije radilo o ogromnom splavu od morskih naplavina.

Izvor: Klix.ba

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Olaf Scholz, njemački kancelar, dolazi u Srbiju s namjerom da ugovori rudarenje litija, što je prije dvije godine na...

Još vijesti za vas