Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Kako su izbori 2018. godine bili legalni, a 2022. godine ne mogu biti!?

Preporučeno

Zašto je HDZ 2018. godine izbore smatrao legalnim i u njima sudjelovao, a nezakonitim smatra izbore 2022. godine i najavljuje bojkot – piše agencija Patria.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović ne prestaje širiti kontroverze u vezi sa održavanjem izbora na jesen ove godine, uprkos činjenici da je i visoki predstavnik u BiH

Christian Schmidt jasno poručio da će se izbori održati čak i ako se ne postigne dogovor u vezi sa izbornom reformom.

On je danas tako kazao da ne postoje uslovi da se organiziraju izbori.

– Odluka Ustavnog suda BiH stavila je van snage odrednicu izbornog zakona, ako te promjene nema u Parlamentu BiH vrlo je jasno da ne postoje uslovi da se organiziraju izbori na način kako su to rekli iz određenih institucija, CIK-a pa i međunarodne zajednice. Ja sam to vrlo jasno rekao i gospodinu Schmidtu u subotu. Ovo što govorim ima utemeljenje u odluci Ustavnog suda. Nešto slično kao što je bilo za Mostar, jednako je tako Ustavni sud u mogućnosti staviti neke odredbe van. Ja još uvijek vjerujem da ćemo promijeniti izborni zakon – poručio je Čović.

Upravo se čita:  U Parlamentu BiH upućena inicijativa za smjenu ministra odbrane Zukana Heleza: Tvrde da je uznemirio javnost

A ovo ima utemeljenje jednako kao i što obmanjuje javnost kada tvrdi da je Venecijanska komisija dala saglasnost za dvije izborne jedinice, odnosno dvije liste, kao i legitimno predstavljanje, kao predstavnici hrvatskog naroda i svih ostalih.

Konkretno u vezi Čovićeve tvrdnje da nema uslova za provođenje izbora zato što ne postoje zakonske mogućnosti da se izbori organiziraju treba imati u vidu sljedeće. Kao prvo presuda u slučaju Božo Ljubić je donesena 1.12.2016. godine, a objavljena u Službenim glasniku br. 1/17 od 06.01.2017. godine.

Upravo se čita:  GP BiH ima pune ruke posla: Drastično raste broj lica sa potjernica i sigurnosno interesantnih osoba

Sud je naložio usklađivanje pojedinih odredbi Izbornog zakona sa Ustavom BiH u roku od 6 mjeseci.

Postavlja se pitanje, ako je CIK BiH 08. maja 2018. godine donio odluku o održavanju Općih izbora u BiH, kako je onda moguće da su izbori 2018. godine, bez izvršene izmjene Izbornog zakona BiH zbog presude Ustavnog suda BiH bili legalni, a izbori 2022. godine to nisu?

Upravo se čita:  Krišto u Dubaiju: „Samo zajedno, kao globalna zajednica, možemo ostvariti značajne promjene i sačuvati naš planet za generacije koje dolaze“

Zašto je HDZ 2018. godine izbore smatrao legalnim i u njima sudjelovao, a nezakonitim smatra izbore 2022. godine i najavljuje bojkot.

Ne mogu izbori 2018. godine biti legalni, a 2022. godine ne biti, a i jedni i drugi se održavaju na osnovu istog zakona.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Otkrivena lokacija na kojoj je ubijena 14-godišnja djevojčica Vanja

Tijelo djevojčice Vanje G. pronađeno je u selu Brazda, blizu Skoplja. Do mjesta gdje je ubijena dolazi se makadamskim...

Možda vas zanima i ovo