Nedjelja, 14 travnja, 2024

Kobni potezi na moru: Kardiolog pojašnjava šta je to ‘hladan šok’ i kako izbjeći njegove fatalne posljedice?

Preporučeno

Kod hladnog šoka osnovno je pravilo ignorirati prirodni ljudski instinkt preživljavanja i prestati mahnito plivati.

Temperature ovih dana dostižu maksimalce pa se većina građana i gostiju nam iz raznih zemalja od jutra do mraka kupa u znoju. Oni sretniji, bliži moru, rijeci ili jezeru imaju tu divnu mogućnost trenutačnog osvježenja. No, i tu treba biti oprezan!

Bez obzira koliko vama bilo vruće i koliko ste nestrpljivi, nagli skok u vodu pri visokim temperaturama može rezultirati tragičnim posljedicama. Sve zbog efekta koji struka naziva hladan šok i koji je potencijalno smrtonosan, piše Morski.hr.

Smoči se prije nego skočiš

Gotovo da nema osobe koja živi kraj mora, a u životu nije primila ovaj savjet od majke ili nane, none, bake… Bez obzira koji naziv vi odabrali poanta je uvijek ista. More (ali i rijeke ili jezera) treba poštivati u svim situacijama jer naizgled sitne greške mogu biti fatalne.

Hladan šok je odgovor vašeg organizma na iznenadni doticaj (zagrijanog) tijela s hladnom vodom. A što se to u tijelu točno događa prilikom nastanka hladnog šoka otkrio nam je kardiolog Dražen Šebetić iz Poliklinike Šebetić:

– Nakon izlaganja visokim temperaturama dolazi do širenja krvnih žila – arterija i vena. Pri naglom ulasku u vodu koja je vrlo hladna ili hladnija od zraka, tijelo reagira na suprotan način te naglo stišće krvne žile. Ovo potencijalno dovodi do grča krvnih žila i porasta tlačnog opterećenja srca što kod srčanih bolesnika ili osoba koje boluju od tlaka može dovesti do akutnog popuštanja srca i nagle smrti – kaže ovaj liječnik.

Čuvati se svakako moraju svi, a ne samo osobe svjesne svojih srčanih problema ili osobe starije životne dobi koje ionako u vodu ulaze “pola sata”. Hladan šok ne bira, a ona stara, mladost – ludost vjerojatno i stoji iza crne statistike koja kaže kako većina žrtava hladnog šoka ima manje od 30 godina. I uglavnom su muškog spola.

Stoga se prije ulaska u zonu osvježenja ovog ljeta:

– poprskajte morem/vodom i smanjite temperaturu svog tijela
– nikako ne skačite ili utrčavajte odmah nakon sunčanja
– pijte puno tekućine i koristite zaštitni faktor
– ne ulazite u more/vodu prepunoga želuca

Prava reakcija život znači

Scenarij ne mora uvijek biti onaj ljetni.

Hladni šok osim nestrpljivih kupača, mogu doživjeti i nautičari koji su nesretnim spletom okolnosti pali u more, rijeku ili jezero tijekom zimskih mjeseci. Što god bio slučaj dobro je znati kako postupiti onda kada se hladan šok već dogodi jer to može značiti razliku između života i smrti.

Kod hladnog šoka osnovno je pravilo ignorirati prirodni ljudski instinkt preživljavanja i prestati mahnito plivati. Ova naizgled spasonosna taktika zapravo je potencijalno smrtonosna zamka i najgora odluka koju možete donijeti. Dodatno napreže srce, hladi kožu i potencijalno puni pluća vodom. Ishod je moguće utapanje.

U slučaju nastanka hladnog šoka stoga jednostavno plutajte 60-90 sekundi. Nakon što se temperatura tijela i disanje stabiliziraju, možete ponovno zaplivati.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sve je više onih sa “šest nula” na računu: Ovo je grad u BiH koji ima više od 150 milionera

Informacija koju je prije nekoliko mjeseci objavio BiznisInfo.ba, da u Živinicama ima više od 150 milionera, izazvala je pravu...

Još vijesti za vas