Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Kod ovog gazde radnici rade s osmijehom: ‘Konobari mi imaju platu veću od 30.000 KM’

Preporučeno

Prema Pèclardovim riječima, zaposlenici rade s većom motivacijom kada dijele promet, a otkako je uveo ovu vrstu nagrađivanja, kvaliteta usluge u njegovim restoranima znatno je porasla.

Trenutno se ugostitelji širom Europe suočavaju s nedostatkom osoblja, pa su neki odlučili smanjiti jelovnik ili radno vrijeme kako bi mogli opstati, ostati otvoreni i služiti klijente u najboljim uslovima.

No, ima i onih koji su odlučili ulagati u osoblje kako bi imali dovoljno zaposlenika.

Jedan od njih je i Michel Péclard (56), a NZZ am Sonntag piše da su njegovi ciriški konobari u junu zaradili paltu od 16.500 franaka (više od 33.5 hiljade KM), zahvaljujući novom načinu nagrađivanja koji je slavni ugostitelj uveo u svoje restorane.

Vlasnik lanca restorana u Švicarskoj omogućio je svojim zaposlenicima da s njim dijele ukupni prihod. Ugostitelj je pojasnio da ljeti, kada su čak i terase pune gostiju, mora imati na raspolaganju što veći broj konobara, a kako bi ih zadržao dogovorio se s njima.

Tako njegovi konobari na platu dobivaju i iznos koji varira između 7 i 8% ukupnog prihoda restorana.

“Rezultat je taj da su u prosjeku naši zaposlenici plaćeni između 8.000 i 12.000 franaka (između 16 i 24 hiljade KM) mjesečno. Najveća do sada primljena plata iznosi 16.500 franaka (33.5 hiljade KM) i isplaćena je u junu. Međutim, to je iznos bez bakšiša”, objašnjava Péclard.

Prema Pèclardovim riječima, zaposlenici rade s većom motivacijom kada dijele promet, a otkako je uveo ovu vrstu nagrađivanja, kvaliteta usluge u njegovim restoranima znatno je porasla.

“Zaposlenici rade kao da je restoran njihov”, objašnjava ugostitelj.

Ipak, model Michela Péclarda nije naišao na jednoglasnu podršku, na primjer u sindikatu Unia. Iako sindikat pozdravlja veće plate za konobare, sindikat se pita jesu li zaposlenici restorana time jednostavno postali prodavači umjesto konobara, prenosi Slobodna Dalmacija.

Izdvajamo

Izdvajamo

Promovirano 98 kadeta Granične policije BiH

Savjetnik predsjedateljice Vijeća ministara BiH Mate Lončar obratio se danas uime predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto u Mostaru...

Još vijesti za vas