Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Koji opasni sastojci vrebaju iz brze hrane?

Preporučeno

Istraživanja pokazuju kako se u popularnoj brzoj hrani vrlo često mogu pronaći sastojci koji se povezuju sa rizikom od ozbiljnih bolesti poput raznih vrsta karcinoma. Iako takvi sastojci nisu zastupljeni u velikim količinama, ipak je dobro znati kakve sve opasnosti vrebaju iz omiljenih vam namirnica.

-Fast_Food_hranaMilioni ljudi širom svijeta svakodnevno konzumiraju hamburgere, pomfrit i sokove. Većina njih vjeruju da su svi sastojci takvih namirnica sigurni te da ni na koji način ne ugrožavaju zdravlje. No, ta većina trebala bi još jednom razmisliti jer u brzoj hrani vrebaju mnogi opasni aditivi.

Butil hidroksi toluen
Ovaj komplikovani naziv zapravo se odnosi na konzervans koji se koristi u hrani za ljude te u hrani za pse, a može se pronaći i u kozmetičkim proizvodima. U Americi su ga pronašli u hamburgerima jednog popularnog lanca brze hrane. Iako su dopuštene tek minimalne količine tog konzervansa, neki se ne drže pravila, a nije utješna čak ni mala količina s obzirom na to da je riječ o sastojku koji je dokazano kancerogen.

Karamel boja
Pronađena je u gaziranim pićima, ali i nekim vrstama prženih krompirića. Karamel boja je zapravo grupa boja koje su napravljene od različitih hemikalija i hrane. Neki boje su bezopasne, a neke baš i ne. One koje su dobijene u procesu u kojemu se koristi šećer i amonijak sadržavaju hemijske sastave koji se povezuju s povećanim rizikom od raka pluća kod miševa. Naučnici smatraju da ti sastavi mogu biti opasni i za ljudska pluća. Danas se karamel boja najčešće koristi u gaziranim pićima.

Vještačke boje – žuta 5 i 6
Ove vještačke boje mogu se pronaći u nekim ledenim čajevima, kao i u nekim slatkišima.
Inače, vještačke boje se koriste u proizvodima poput pekarskih proizvoda i pića. Mnoga od njih odobrile su razne zdravstvene organizacije i u načelu u malim količinama ne štete. No, neka istraživanja daju naslutiti da čak i male količine vještačke boje, a posebno žute 5 i 6, izazivaju hiperaktivnost kod djece. Dobro je zato pažljivo čitati deklaracije proizvoda ako želite izbjeći probleme.

Kalijev acesulfam
Kalijev acesulfam je zapravo vještački šećer koje se može pronaći nekim dijetalnim napitcima, odnosno u light verzijama popularnih sokova. Stavlja se u napitke da poboljša ukus, a neki stručnjaci tvrde da je potencijalno opasan. Naime, u nekim istraživanjima pokazalo se da vještački šećer može povećati rizik od karcinoma. Stručnjaci naglašavaju kako su potrebna daljnja istraživanja.

Natrijumov nitrit
To je začin i konzervans koji se zna koristiti u suhomesnatim proizvodima, uključujući i slanine, hrenovke i šunke. Natrijumov nitrit stručnjaci povezuju s povećanim rizikom od raka uz napomenu kako ništa konkretno nije dokazano, odnosno da su potrebna daljnja istraživanja. U svakom slučaju namirnice s tim začinom zasigurno ne ulaze u kategoriju zdrave hrane. Postoje istraživanja koja pokazuju da takve namirnice mogu uzrokovati probleme sa srcem.

(Depo)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas