Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Ovaj čips će uskoro biti zabranjen: Može povećati rizik od razvoja stanja poput raka

Preporučeno

EFSA je izvjestila da je ukus dima povezan s genotoksičnošću, odnosno sposobnošću hemikalije da ošteti genetski materijal stanica,

Mnogima nema draže grickalice od čipsa, ali onaj s ukusom slanine uskoro više neće moći da se kupi.

Čips s ukusom dimljene slanine biće zabranjen u cijeloj Evropskoj uniji nakon što je Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) otkrila da popularne vještačke arome dima mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme.

Naime, EFSA je izvjestila da je ukus dima povezan s genotoksičnošću, odnosno sposobnošću hemikalije da ošteti genetski materijal stanica, prenosi Index.

“Promjene ili mutacije genetskih informacija unutar stanice mogu povećati rizik od razvoja stanja poput raka i nasljednih bolesti”, objasnili su.

Na kraju je zaključeno da s “ovom vrstom toksičnosti nije moguće definisati siguran nivo arome”, pa je krajem aprila donijeta odluka o potpunoj zabrani. Svakako, zabrana prodaje čipsa s ukusom dimljene slanine neće nastupiti preko noći. Razdoblje prilagođavanja trajaće dvije godine u zemljama članicama EU”.

“Nakon razdoblja postepenog ukidanja, te arome više neće biti dopuštene za upotrebu u EU”, poručila je EFSA.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas