Srijeda, 24 srpnja, 2024

Kojih vitamina ima u kojim vrstama hrane?

Preporučeno

Ono čime se hranimo izuzetno je važno za zdravlje, a proljeće je vrijeme kada zdrave hrane ima u izobilju. Upravo nam je ona potrebna da bi se lakše borili s proljetnim umorom. Neke vrste hrane potiču prirodne sposobnosti organizma da se bori protiv bolesti, a neke daju potrebnu energiju i balans probavnom sustavu.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Evo kojih vitamina ima najviše u kojim namirnicama.

A vitamin – Ovaj se vitamin rastvara u mastima i pomaže u održavanju zdravlja zuba, kostiju, mekih tkiva i kože. Također, ključan je za borbu protiv bakterijskih i virusnih infekcija, sprječavanje noćnog sljepila i zdrave nokte i kosu.

Najviše ga ima u slatkom krumpiru, mrkvi, špinatu, kelju i ostalom lisnatom povrću, dinji, marelicama i bundevi.

Neki začini su takođe bogati vitaminom A, a među njima prvenstveno oni napravljeni od sušenih paprika.

B vitamin – Vitamini B6, B12 i folna kiselina (B9) pomažu živčanom sustavu, sintezi DNK i formiranju crvenih krvnih zrnaca. Također, održavaju funkcioniranje mozga, sprječavaju anemiju i važni su za metabolizam.

Namirnice bogate vitaminima B6 i B12 su: crveno meso, meso peradi i riba, morski plodovi, jaja, mlijeko,

Namirnice bogate folnom kiselinom: zeleno lisnato povrće, meso peradi, agrumi – najviše naranče i grejp

C vitamin – Poznat i kao askorbinska kiselina, vitamin C je snažan antioksidans koji štiti zdravlje stanica i poboljšava apsorpciju željeza.

Važan je u održavanju zdravlja zuba, desni, iscjeljivanju rana i pomaže tijelu u borbi protiv infekcija.

Hrana bogata vitaminom C: papaja, agrumi, jagode, paprike, brokula, poriluk, zeleno lisnato povrće

D vitamin – Ovo je jedinstven vitamin, jer ga tijelo može samo stvarati ako ga izlažemo sučevim zrakama. Od ključnog je značaja za zdravlje kostiju, imunološki sustav i apsorpciju kalcija.

Prema američkom Nacionalnom institutu za proučavanje raka, ovaj vitamin smanjuje rizik od raka debelog crijeva. Ipak, još nije dokazano da smanjuje rizik od drugih tipova raka.

Hrana bogata vitaminom D: neke vrste ribe poput lososa, haringe, soma, mlijeko, jaja, gljive shi-take.

E Vitamin – Kao i vitamin C, vitamin E je moćan antioksidans koji štiti stanice od oštećenja, pomaže tijelu apsorbirati K vitamin i obnavlja mišićne stanice. Istraživanja koja su su proučavala E vitamin i njegov utjecaj na rak davala su kontradiktorne rezultate. Ipak, Američko društvo za borbu protiv raka kaže da posljednja istraživanja upućuju da vitamin E iz kukuruza i soje ima antikancerogena svojstva.

Hrana bogata vitaminom E: sjemenke suncokreta, bademi, špinat i ostalo zeleno lisnato povrće, paprike, šparoge.

K vitamin – Vitamin K je ključan za zgrušavanje krvi. Da njega nema, od obične posjekotine mogli bismo iskrvariti do smrti. Istraživanja kažu da ovaj vitamin koji se rastvara u mastima pomaže održati kosti čvrstima.

Hrana bogata vitaminom K: kelj, špinat i ostalo zeleno lisnato povrće, prokulice, šparoge, peršin, brokula.

Čak i ako se trudite jesti zdravo, može biti teško da na dnevnoj bazi unijeti vitamine koji su potrebni organizmu. Zbog toga biste mogli doći u iskušenje i posegnuti za dodacima prehrani, ali Američko udruženje za zdravlje srca tvrdi da to nije najbolja zamisao.

Bolje je jesti koliko god možete adekvatnog povrća i voća, a zo će na duge staze biti odlično za vaše tijelo.

(Metro-portal)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas