Srijeda, 24 travnja, 2024

Koliko danas vrijedi 100 KM iz 2018. godine

Preporučeno

– Razlog leži u činjenici da je prosječna stopa kretanja cijena hrane dosta viša od ukupnog indeksa

Ekonomski stručnjak Faruk Hadžić objavio je koliko je 100 KM iz 2018. godine vrijedilo na kraju prošle godine.

Jasno da 100 KM prije nekoliko godina ne vrijedi isto danas, napisao je Hadžić, koji je zaključio da je to danasjednako iznosu od 80 KM.

– Upravo zbog mnogih upita, napravio sam analizu i vizualizaciju koja je vrijednost 100 KM iz 2018. godine na kraju 2023. godine. Koristeći prosječnu godišnju stopu inflacije mjerenu Indeksom potrošačkih cijena za svaku godinu, te usklađivajući 100 KM sa tim stopama, a onda novi usklađeni iznos u narednoj godini sa novom inflacijom, dobijemo da 100 KM iz 2018. godine danas vrijedi oko 80 KM – naveo je.

Upravo se čita:  Ako imate ove novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM? Od naredne godine ih više nećete moći koristiti

Naravno, dodao je, ovo je prosječno kretanje obzirom na statističke podatke, ali vjerovatno, zbog individualne sklonosti potrošnje svakoga od nas, ovaj iznos može biti naravno i manji.

– Razlog leži u činjenici da je prosječna stopa kretanja cijena hrane dosta viša od ukupnog indeksa, tako da je osobama koje više svog dohotka troše upravo na hranu, inflacija “pojela” veću vrijednost” – objasnio je Hadžić, prenosi N1.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sretan kraj potrage: Pronađena Tijana koja je nestala u martu

Tijana Simić koja je 13. marta nestala na Karaburmi pronađena je, što je potvrdila njena sestra na društvenim mrežama....

Još vijesti za vas