Nedjelja, 14 srpnja, 2024

Konjsko meso u pet posto goveđih proizvoda

Preporučeno

Konjski DNK pronađen je u oko pet posto goveđih proizvoda koji su nasumično testirani širom EU, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

meso (1)
Ilustracija

Inspektori su pronašli zabranjeni lijek za konje protiv upale fenilbutazon u 0,5 posto testiranih uzoraka.

U izvještaju je naglašeno da je ovo “pitanje prevare u prehrambenoj industriji, a ne sigurnosti hrane”, prenio je BBC.

Program tromjesečnog testiranja goveđih proizvoda usaglašen je među 27 članica EU u februaru, nakon što je konjsko meso pronađeno u smrznutim lazanjama kompanije “Fundus”.

Komesar EU za zdravlje i potrošačka pitanja Tonio Borg rekao je da obnova povjerenja između evropskih potrošača i trgovaca ima vitalan značaj poslije skandala sa pogrešnim obilježavanjem prehrambenih proizvoda.

On je rekao da će Komisija “predložiti jačanje kontrola u čitavom lancu proizvodnje hrane, u skladu sa naučenom lekcijom”.

Od 4.144 testirana uzorka goveđih proizvoda iz svih zemalja EU, u 193 je pronađen konjski DNK. Obavljeno je 3.115 testova na prisustvo fenilbutazona, a 16 je bilo pozitivno.

(Srna)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH nakon pokušaja ubistva Trumpa: Ovaj čin je apsolutno neprihvatljiv, osuđujem ga

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović osudio je pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i predsjedničkog kandidata...

Još vijesti za vas