Subota, 20 srpnja, 2024

Kupci oprez: U FBiH se još uvijek prodaje čokolada Milka u kojoj su pronađeni komadi plastike

Preporučeno

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove ističu da je segment sigurnosti hrane u sistemu kontrola prilično zapostavlje

Zastupnica Demokratske fronte Marijana Hrvić-Šikuljak kaže da je dobila zabrinjavajući odgovor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) na pitanje da li su iz prodaje u Bosni i Hercegovini povučene sporne čokoladice Milka Oreo u kojima su pronađeni komadi plastike, prenosi Faktor.

IZ FUZIP-a su naveli da je izvšeno 18 nadzora u većim trgovačkim centrima i u Shopping centru trgovačkog društva Hercegovinsapromet u Mostaru, Bišće Polje bb. 7. marta ove godine gdje su zatekli i stavili van prometa 33 komada spornog proizvoda.

Upravo se čita:  Osumnjičeni za pucnjavu na Šipu uhapšeni u Neumu

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove ističu da je segment sigurnosti hrane u sistemu kontrola prilično zapostavljen, a što se ogleda u nekoliko činjenica: Samo dva od 10 kantona u FBiH (KS i TK) i Federalna uprava za inspekcijske poslove imaju inspektore za hranu, postojeći inspektori nemaju adekvatnu opremu za uzimanje uzoraka kao ni osigurana namjenska i dostatna budžetska sredstva za službene uzorke. Federalni propisi koji regulišu navedeno postupanje, datiraju od prije 50 i više godina, naveli su.

Upravo se čita:  Mladići iz BiH napravili bazen od sijena: "Sve nas je koštalo 550 KM"

Apelirali su na zastupnicu da ove činjenice iskoristi za podnošenje inicijative u Parlamentu Federacije za donošenje relevantnih propisa, kao i nužne kadrovske popune inspekcijskih organa inspektorima za hranu.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Olaf Scholz, njemački kancelar, dolazi u Srbiju s namjerom da ugovori rudarenje litija, što je prije dvije godine na...

Još vijesti za vas