Utorak, 27 veljače, 2024

Lira pada, bh. građani poludjeli za nekretninama u Turskoj: Za 40-ak hiljada eura ekstra stan u novogradnji

Autor:N1

Preporučeno

“U Jalovi koja je pola sata do 40 minuta udaljena od Istanbula, tu se već može kupiti stan od 44 hiljade eura”

Minet Musić, agent za nekretnine za N1 koji posreduje u prodaji i prometu nekretnina u Turskoj, otkriva detalje o sve većoj kupovini nekretnina u ovoj državi.

Da bh. državljani sve češće kupuju nekretnine u Turskoj potvrdila je jučer neimenovana gospođa koja je postala viralna upravo zbog činjenice da je “zbog straha usljed aktuelnih globalnih dešavanja kupila stan u Turskoj”.

Dok se u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, niti u jednom dijelu grada niti kantona ne može kupiti stan za manje od hiljadu eura po kvadrata, u neposrednoj blizini Istanbula je moguće kupiti nekretninu početne vrijednosti od 40 hiljada eura u novogradnji, pritom sa garažnim mjestom i ostalim sadržajima, što je za Sarajevo misaona imenica.

Upravo se čita:  Ozbiljni podaci: Banke u FBiH u 2023. godini ostvarile dobit od 520 miliona KM

“U Jalovi koja je pola sata do 40 minuta udaljena od Istanbula, tu se već može kupiti stan od 44 hiljade eura”, objasnio je Musić za N1.

Blagi rast cijena nekretnina i u Turskoj

Musić je za N1 kazao da je prošle godine u Alanji, na morskoj obali bilo moguće kupiti nekretninu početne vrijednosti od 40 hiljada eura, dok je ove godine ta cijena porasla na početnih 60 hiljada eura jer je i u Turskoj, baš kao i u BiH, došlo do povećanja cijena.

Upravo se čita:  Ozbiljni podaci: Banke u FBiH u 2023. godini ostvarile dobit od 520 miliona KM

“Svi projekti u Turskoj se prave malo drugačije nego kod nas. Kod nas investitori samo naprave stan, garaža se kupuje dodatno. Tamo u Turskoj se dobije i garaža i zajedničke sadržaje od bazena, unutrašnjeg, vanjskog, saune, wellness, teretane, igraonice pa do toga da imate 24/7 osiguranje. Takav koncept kod nas nije zaživio”, istakao je Musić.

Osim Alanje i Istanbula građani BiH kupuju nekretnine i u Ankari i drugim dijelovima Turske.

Kako do nekretnine u Turskoj?

Prema zakonu iz 2012. godine državljanima preko 120 zemalja je dozvoljena kupovina nekretnina u Turskoj, a za početak je potreban samo pasoš.

Što se dodatnih troškova tiče, tu su troškovi ekspertize, izrade vlasničkog lista, upotrebne dozvole za stan, godišnji porez, troškovi priključka na vodu i struju, kao i troškovi održavanja.

Upravo se čita:  Ozbiljni podaci: Banke u FBiH u 2023. godini ostvarile dobit od 520 miliona KM

Procjena stana tj. ekspertiza koštaju u prosjeku od oko 167 eura do oko 240 eura, izrada vlasničkog lista iznosi 4 posto od procijenjene vrijednosti stana, a troškovi upotrebne dozvole iznose od 700 do 2.000 eura. Troškovi priključka na vodu i struju su oko 600 eura. Kod pojedinih građevinskih firmi ovi troškovi su uključeni u cijenu stana.
Godišnji porez iznosi oko 0,3 posto od ukupne procijenjene vrijednosti stana. Što se tiče mjesečnog održavanja zgrada, ono zavisi od „pratećih objekata u kompleksu“. Oni maksimalno mogu iznositi od 50 do 60 eura.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Oduzeta vozila u Sarajevu: Dvojica vozača ukupno imaju dug od 71.910 KM na ime neplaćenih kazni

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo proteklih dana su oduzeli dva vozila od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja, a dvojica vozača...

Još vijesti za vas