Srijeda, 17 travnja, 2024

Malinar iz BiH uništio više od pola zasada: Ni marku mi nisu platili

Autor:Agroklub

Preporučeno

“Imao sam 12 berača, koje sam uredno platio, ako zaračunamo i repromaterijal, ja sam 8.000 maraka u minusu, bez da računam rad moje porodice i mene cijelog proljeća i ljeta”, kaže on.

Jedan od najpoznatijih proizvođača malina u Bosni i Hercegovini, Jusuf Kovačević iz Bužima, čiji se malinjak prostirao na oko 2,5 dunuma, bio je prinuđen ove zime da iskrči pola zasada.

Kako je ispričao u razgovoru za “Agroklub”, iako je lani proizveo više od tri tone “crvenog zlata”, njegov račun je u minusu, jer otkupljivač do danas ništa nije isplatio.

“Pokrenuo sam tužbu pred Opštinskim sudom u Sanskom Mostu. Rod sam prošle godine predao u Opštu zadrugu ‘Natura’, s kojima imam ugovor. Do danas nisu marku platili, tako da mi duguju više od 19.600 maraka”, rekao je Kovačević.

Iz ove zadruge su, kako dalje otkriva, lani tražili da rade s njim. On je imao svoje uslove i otkupnu cijenu na koju su otkupljivači pristali te su sklopili ugovor kod notara, piše “Krajina.ba”.

Upravo se čita:  Sarajevska kompanija sa jednim zaposlenim za dvije godine imala prihod od preko milijardu KM

Ništa nije naslućivalo da Kovačević neće naplatili niti jedan fening za više od 3.122 kilograma maline koliko je predao. Dogovor je bio da se sredinom berbe plati 30 odsto, a ostatak krajem septembra. Međutim, do plaćanja nikada nije došlo.

“Imao sam 12 berača, koje sam uredno platio, ako zaračunamo i repromaterijal, ja sam 8.000 maraka u minusu, bez da računam rad moje porodice i mene cijelog proljeća i ljeta”, kaže on.

Sve to je uticalo na njegovu odluku da ove godine iskrči više od polovine malinjaka, odnosno oko 70 odsto zasada. Ostavio je, kaže, onoliko koliko može stići da obrađuje i obere sa svojom porodicom.

“Ako ne bude prodaja išla za keš, i to uništiti, što bih radio džabe”, dodaje Jusuf, koji je ranije uništio i zasad jagoda zbog velikih ulaganja, a nikakve zaštite proizvođača.

Upravo se čita:  Let iz Mostara za Beograd trajat će 50 minuta, povratna karta 203 KM

Ono što ga je iznenadilo ove godine jeste potražnja za sadnicama. Zbog situacije na tržištu, kako navodi, nije očekivao da će prodati i jednu, ali zaradio je kaže 7.000 KM od te prodaje sadnog materijala.

“Mojih sadnica ima po cijeloj BiH iako je moj sadni materijal 30-40 posto skuplji nego kod drugih. Imam rodan malinjak, zdrave sadnice, ljudi me prepoznaju po tome”, kaže Kovačević, koji ističe i zahvalnost svojim kupcima.

Dodaje na kraju kako mu je bilo žao iskrčiti ono u šta je uložio godine truda i rada, no smatra da je država najveći krivac za situaciju u koju su dovedeni malinari, koji su poput njega bili prinuđeni uništiti zasade.

Upravo se čita:  Ko stoji iza kompanije s jednim zaposlenim i prihodom većim od milijardu KM?

“Otkupljivačima je država dopustila da mogu uzeti rod, a da ga ne plate. Proizvođači su prepušteni sami sebi. Toliko administracija, toliko vlada i ministara, a da niko ne stane iza nas”, navodi ovaj poljoprivrednik istakavši kako bi se od ove proizvodnje moglo normalno živjeti u BiH, ali se nažalost od proizvođača prave socijalni slučajevi.

“Svake godine sam dobijao od 20 do 24 hiljade maraka, za rod i sadnice. Od toga se ovdje može solidno živjeti godinu dana. Ali nema zaštite, u prodavnici je kod nas kilogram maline 22 marke, a u otkupu plaćaju po marku, dvije. Jedino je firma u Srednjoj Bosni platila 3,5 marke”, zaključuje Kovačević.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Meteorolog Bakir Krajinović objavio prognozu za cijeli april

Od jutarnjih sati snijeg je prekrio našu zemlju. Iako smo se nadali da je zima prošla, jutros nam je...

Još vijesti za vas