Srijeda, 28 veljače, 2024

Maline pola godine ‘na čekanju’: Hladnjačari čekaju povoljne kupce, a proizvođači isplatu novca

Preporučeno

Iza malinara je, kaže Stojanović, bez dileme najteža godina otkad se bave proizvodnjom, a u novu su ušli sa starim problemima.

Iako su pojedini proizvođači s područja Bratunca, Srebrenice i Milića svoje maline predali hladnjačarima prije gotovo šest mjeseci i to po znatno nižoj cijeni od očekivane, ni taj novac im još nije isplaćen. Samo u ove tri lokalne zajednice više od hiljadu porodica živi od rada u malinjacima, u kojima su prethodne sezone zabilježeni i slabiji prinosi, a ako se nastave tako nepovolji trendovi, mnogi će biti primorani preorijentirati se na drugu proizvodnju.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja “Vilamet” Ivan Stojanović, koji zastupa malinare s područja Bratunca, Milića i Srebrenice, potvrdio je za “Glas Srpske” da nisu dostigli cijenu od 4,5 marke, što im je bio cilj za 2023. godinu, a još više zabrinjava podatak da je voće i dalje u hladnjačama pa je neizvjesno kada će im biti isplaćeno i tih 2,80 KM po kilogramu.

Upravo se čita:  Ozbiljni podaci: Banke u FBiH u 2023. godini ostvarile dobit od 520 miliona KM

– Veliko je nezadovoljstvo među malinarima, jer i dalje čekamo novac – kazao je Stojanović.

Prema njegovim riječima, hladnjačari sve to pravdaju nepovoljnim stanjem na tržištu.

– Po svim proračunima da bismo proizveli kilogram maline mi potrošimo i do 3,8 KM što znači da smo marku u minusu po svakom kilogramu – rekao je Stojanović.

Iza malinara je, kaže Stojanović, bez dileme najteža godina otkad se bave proizvodnjom, a u novu su ušli sa starim problemima.

Upravo se čita:  Zašto je hljeb u Banjaluci skuplji za 70 feninga u odnosu na ostale krajeve u entiteta RS

– Sporan je nastavak proizvodnje. Siguran sam da to neće biti u obimu kao do sada. Kada je bila ekspanzija maline, imali smo 2.5000 tona, a posljednjih godina ta proizvodnja stagnira. Već ima zasada gdje proizvođači uopće ne razmišljaju o nastavku, a puno je i onih zapuštenih jer ljudi nisu ni na nuli – rekao je Stojanović dodavši kako su sve zalihe u hladnjačama, jer svoj prostor za skladištenje nemaju.

S druge strane, hladnjačari pozivaju na strpljenje. Vlasnik najveće hladnjače na tom području “Agro dr” iz Bratunca Petko Rankić kazao je kako je lani bio dosta oprezniji u odnosu na 2022. godinu kada je za kilogram maline plaćao 8,5 maraka, prenosi Indikator.

Upravo se čita:  Zašto je hljeb u Banjaluci skuplji za 70 feninga u odnosu na ostale krajeve u entiteta RS

– Te cijene su “napuhali” nakupci, ali sam i tada ispoštovao proizvođače. Ove godine otkupio sam oko 700 tona koje stoje u hladnjači, konzervirane i čekaju kupce. Imao sam neke ponude iz Švedske i Njemačke, ali nisu bile povoljne – rekao je Rankić i apelirao na sve proizvođače da sačekaju još godinu – dvije da ne uništavaju malinjake.

Dodao je kako razumije probleme proizvođača, te da većina njih čeka na isplatu novca kako bi mogli planirati proljećne radove u malinjacima.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon što je napustila OBN televiziju: Evo u koju TV kuću je prešla Maja Munda

Jedna od omiljenih TV voditeljica u BiH Maja Munda iznenadila je javnost s viješću kada je nakon 17 godina...

Još vijesti za vas