Srijeda, 17 srpnja, 2024

Malo se izgubio: Google Translate ne zna za burek, ćevape, rahatluk i behar

Preporučeno

Iako je Google objavio da je u njihov alat za prevođenje Google Translate dodat bosanski jezik, mnoge riječi iz bosanskog jezika ovaj alat ne može prevesti na ostale svjetske jezike

google translateIako je Google objavio da je u njihov alat za prevođenje Google Translate dodat bosanski jezik, još uvijek mnoge često korištene riječi iz bosanskog jezika ovaj alat ne može da prevede na ostale svjetske jezike.

U malom istraživanju agencije Anadolija utvrdili smo da Google Translate ne može prevesti na strane jezike veliki broj turcizama, koji zauzimaju značajno mjesto u bosanskom jeziku, posebno u poeziji i literaturi bosanskog jezika, ali i u ostalim jezicima koji se govore na Balkanu.

Među riječima iz bosanskog jezika koje Google Translate ne prepoznaje nalaze se riječi: inat, burek, ćevapi, baklava, rahatluk, bujrum, ahbab, hanuma, behar, merak, avlija, akšam, aščinica, sofra…

Također, Google Translate ne prepoznaje ni riječi: musafir, nafaka, bezbeli, birvaktile, hajvan, baška, bihuzuriti, čardak, deverati, dilber, insan, muhabet, maksuz, sećija i ulema.

No, Google Translate će prevesti na strane jezike pojedine riječi iz bosanskog jezika koje se u svakodnevnom govoru vrlo rijetko upotrebljavaju. Među takvim riječima je i glagol “ašikovati”, koji Google Translate na engleski prevodi kao “flirt” i na hrvatski kao “flertovanje”.

Također, riječ “sevap” na engleski prevodi kao “good deed”, a na hrvatski “sevap”. Riječ fildžan na engleski prevodi kao “cup extra”, a na hrvatski “šalica extra”, dok riječ sokak na engleski prevodi kao “street”, a na hrvatski kao “ulica”.

Također, zanimljivo je vidjeti da je Google Translate riječ “sarma” na engleski uspio prevesti u značenju “cabbage rolls”, odnosno rola kupusa.

Riječ “ćenifa” na engleski se prevodi kao “privy”, a na hrvatski na “nužnik”, dok Googleov aparat za prevođenje riječ “šehid” na engleski prevodi kao “martyr”, a na hrvatski kao “mučenik”.

Ukoliko na Google Translate ukucate riječ “dunjaluk”, ona će na engleski jezik biti prevedena kao “this world”, a na hrvatski kao “ovaj svijet”. Google Translate riječ “džezva” na engleski prevodi kao “caffe pot”, a na hrvatski “džezva za kavu”, dok riječ “ibrik” uspijeva prevesti na engleski kao “ewer”.

(Anadolija)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Stan u Goraždu izgorio zbog upaljenje klime: “Šteta je ogromna”

Požar koji je u popodnevnim satima izbio u stanu u ulici Prve slavne višegradske brigade u Goraždu, uspješno je...

Još vijesti za vas