Subota, 20 srpnja, 2024

Ministrica Pozder posjetila Arcelor Mittal

Preporučeno

Glavna tema razgovora je bila okolišna dozvola i neadekvatno ispunjavanje mjera propisanih ovom dozvolom zbog čega je na poziv ministrice sastanku prisustvovao i nadležni okolišni inspektor.

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder razgovarala je u Zenici sa direktorom Arcelor Mittala Nikhil Mehtom i drugim predstavnicima ove kompanije. Glavna tema razgovora je bila okolišna dozvola i neadekvatno ispunjavanje mjera propisanih ovom dozvolom zbog čega je na poziv ministrice sastanku prisustvovao i nadležni okolišni inspektor.

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma je saopćeno da je ministrica Pozder tokom sastanka posebno insistirala na bitnosti provođenja mjera i obavezi poštivanja zakonskih propisa, kao i na odgovorima zašto se mjere do danas nisu adekvatno ispoštovale, te je s tim u vezi najavljena i revizija okolišne dozvole.

Upravo se čita:  Uhapšen bahati Bosanac iz Amerike jer se oglušio naređenju policijskog službenika

Očekivanja od kompanije su da čim prije krenu sa ulaganjima i planiranim projektima kako bi se mjere ispunile, i to posebno kada je u pitanju zbrinjavanje otpada i rad koksare. Razgovarano je i o načinu zbrinjavanja troske (šljake), silikatne taline koja nastaje pri taljenju ruda, što će se tretirati i kroz novi Zakon o otpadu, na kojem Federalno ministarstvo već radi, a kako bi se troska svrsishodnije zbrinjavala, budući da se trenutno samo odlaže bez dodatne koristi.

– Kvalitet zraka je za građane najvažnije pitanje, te sam zahtijevala da se počne sa mjerenjima i izvještavanjima kako je to propisano u okolišnoj dozvoli. Jasno je da ulaganja u tehnologiju koja će obezbijediti čist zrak nisu jeftina i da kompanije ta ulaganja često vide kao trošak, ali zdravlje i životi ljudi predugo su ugrožavani takvim odnosom. Nažalost, i zdravlje ima cijenu, a plaćaju je građani i tome se mora stati u kraj. Već naredne sedmice dogovorili smo novi sastanak, kojem će domaćin biti federalni ministar energetike, industrije i rudarstva, kako bismo razgovarali o proizvodnji u ovoj kompaniji, ali i njihovim obavezama kada je u pitanju okoliš i njegova zaštita. Naravno, da nam je u interesu da velike kompanije, kakva je i Arcelor Mittal, posluju u našoj zemlji. Veliki broj radnika i porodica je vezan uz ovu kompaniju. Međutim, neophodno je da su rješenja koja ove kompanije primjenjuju u svom radu utemeljena na zakonima, propisima, standardima koji obezbjeđuju zdrav i čist okoliš i bolji kvalitet života građanima, a u tom slučaju će i vlade raditi na stimulativnim rješenjima za što bolje poslovanje kompanija – kazala je ministrica Pozder, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Olaf Scholz, njemački kancelar, dolazi u Srbiju s namjerom da ugovori rudarenje litija, što je prije dvije godine na...

Još vijesti za vas