Srijeda, 24 travnja, 2024

Misterija oko smrti profesora Sulejmena Redžića

Preporučeno

Beživotno tijelo akademika Sulejmana Redžića pronađeno je u ponedjeljak u kanjonu Miljacke, nekoliko stotina metara od magistralnog puta Sarajevo – Pale. Podsjećamo, njegov je nestanak prijavljen 9. januara, a profesorovo tijelo su pronašli lovci koji su ga ugledali sa suprotne strane korita.

Tijelo Sulejman

Uviđaj, koji je obavio tužilac Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo Mirza Hukeljić, je trajao više od tri sata, a njemu je prisustvovao i vještak sudske medicine Hamza Žujo. Obdukcija tijela će biti urađena u utorak. Jakna sa pasošem Sulejmana Redžića se nalazila dvadesetak metara od tijela. Iako na tijelu nisu pronađeni tragovi nasilja, tek će obdukcija dati odgovor na misteriju o smrti sarajevskog profesora.

Upravo se čita:  "Govorio je da će nas ubiti i silovati nam kćerku": Sarajka prijavila komšiju zbog brutalnih prijetnji njoj i njenoj porodici

Na tijelu nije bilo ubodnih i prostrijelnih rana, prve informacije govore kako je jedna Redžićeva ruka bila u zgrčenom položaju, a na koljenima i podlakticama su pronađeni modri podlivi, što ukazuje na to da je profesor padao. U izvlačenju njegovog tijela su, zbog nepristupačnosti terena, pomogli pripadnici Gorske službe spašavanja Jahorina.

Ono što daje dodatnu dozu sumnje na način na koji je Sulejman Redžić izgubio život jeste odjeća koju je nosio. Naime, profesor Redžić nije bio odjeven za planinarenje. Nosio je donji dio crne trenirke, ljubičasti džemper i crne cipele, dok je crna kožna jakna pronađena na oko 20 metara udaljena od tijela.

Upravo se čita:  Potukle se sestre u Cazinu, jedna završila u bolnici, druga u pritvoru

Posljednje predavanje na PMF-u je održao 28. decembra prošle godine i od tada ga studenti i saradnici nisu vidjeli.

„Prije nego što je izašao sa fakulteta, na otprilike jedan sat ranije, bio je kod mene i popili smo čaj. Nije mi izgledao nešto posebno zabrinut“, izjavio je Rifat Škrijelj, dekan PMF-a u Sarajevu.

Član Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, Adil Kulenović, je posljednji put sa profesorom Redžićem razgovarao 3. januara i to putem maila. Tada ga je profesor Redžić zamolio da predsjedava sesijom Kruga 99, koja je zakazana za tu nedjelju.

Upravo se čita:  Otac maloljetnika koji je ustrijeljen u Starom Gradu nudi 10 hiljada eura za informacije o napadaču

Sulejman Redžić je, prema saznanju policije, iz kuće izašao 7. januara u popodnevnim satima, a njegov nestanak porodica je prijavila policiji 9. januara ujutro.

Profesor Redžić je bio šef Katedre za ekologiju i zaštitu prirodne okoline na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, gdje je vodio i Centar za ekologiju i prirodne resurse, a predsjedavao je Asocijacijom nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sretan kraj potrage: Pronađena Tijana koja je nestala u martu

Tijana Simić koja je 13. marta nestala na Karaburmi pronađena je, što je potvrdila njena sestra na društvenim mrežama....

Još vijesti za vas