Petak, 24 svibnja, 2024

Misteriozno zujanje u gradu: Stanovnici očajni, ne mogu spavati

Preporučeno

Okružno vijeće Fermanagha i Omagha traži angažiranje stručnjaka za razotkrivanje zvuka nakon što su prvi pokušaji da mu se uđe u trag bili neuspješni.

Misteriozno zujanje koje se noću čuje u gradu u Sjevernoj Irskoj potaknulo je gradsko vijeće da istraži njegov izvor. Stanovnici Omagha u okrugu Tyrone požalili su se da zbog “upornog zujanja” ne mogu spavati, a izvještaji o tom zvuku prvi put su se pojavili krajem oktobra, piše The Telegraph.

Vijećnik Alijanse Stephen Donnelly rekao je da se tajanstveno zujanje, opisano kao različito od saobraćajne buke, pokazalo kao ozbiljan problem za stanovnike.

Okružno vijeće Fermanagha i Omagha traži angažiranje stručnjaka za razotkrivanje zvuka nakon što su prvi pokušaji da mu se uđe u trag bili neuspješni.

Donnelly je rekao: “Možda je to nešto sezonsko ili povezano s vremenskim prilikama, ali te se stvari često ne pokažu jednostavnima i to može biti iz mnoštva izvora. Ono što trebamo učiniti jest utvrditi činjenice, a zatim poduzeti mjere da to riješimo.”

Glasnogovornica Vijeća rekla je da istraga do sada nije dala rezultate te da dužnosnici razmatraju sljedeće korake za identifikaciju zvuka: “Zbog velikog područja na kojem je zvuk prijavljen, teško je odrediti tačan izvor. Službenici trenutno razmatraju korištenje specijalizirane opreme ili angažiranje specijalizirane firme za pomoć u otkrivanju izvora buke.”

“Beskrajni ciklus mučenja”

Misteriozni zvukovi već su mučili druge gradove i sela širom Ujedinjenog Kraljevstva. U decembru su stanovnici Holmfielda u West Yorkshireu opisali kasnonoćnu buku kao “beskrajni ciklus mučenja”. To zujanje uspoređivalo se sa zvukom mašine za veš ili dizelskog motora u praznom hodu.

Godine 2013. naučnici su nagađali da je misteriozna buka koja je neke stanovnike Hampshirea noću držala budnima bila rezultat seksa riba u obližnjem estuariju. Stanovnici Hythea, u blizini Southamptona, navodno su se bili prisiljeni iseliti iz tog područja jer su “pulsirajući” zvukovi noću odjekivali u njihovim domovima.

Nacionalni okeanografski centar u Southamptonu nije uspio rasvijetliti misteriju. Međutim, Škotska asocijacija za nauku o moru tvrdi da bi ribe mogle biti odgovorne za bizarni zvuk zujanja.

Dr. Ben Wilson je rekao: “To je jedna od mogućnosti. U sjevernom Atlantiku i prilazima La Mancheu sigurno postoje ‘zvučne ribe’.” Mužjaci ribe veznjaka ispuštaju prepoznatljivo zujanje kako bi ženkama dali do znanja da traže partnera.

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je nastradali mladić: Motociklista poginuo u sudaru kod Laktaša

U teškoj saobraćajnoj nesreći rano jutros kod Laktaša poginuo je motorista Kristian Daić (35) iz Bosanskog novog (Novog Grada). Nesreća...

Još vijesti za vas