Subota, 2 ožujka, 2024

Mladić ubio oca koji mu je godinama tukao majku, danas mu izrečena presuda

Preporučeno

Prema optužnici, Hrvoje Kovačec je oca usmrtio s dva uboda kuhinjskim nožem u večernjim satima 29. decembra 2021., u oporodičnoj kući u Humu na Sutli.

HRVATSKA – U zagrebačkom Županijskom sudu danas je zbog usmrćivanja oca na dvije godine i osam mjeseci zatvora nepravomoćno osuđen Hrvoje Kovačec (26).

Mladiću je u kaznu zatvora uračunat jednomjesečni boravak u pritvoru, određena mu je mjera obveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu, a mora platiti i 21.951 eura troškova sudskih vještačenja.

Tužilaštvo je mladića najprije teretilo za ubistvo, ali je tokom postupka, a na temelju provedenih dokaza, sudsko vijeće promijenilo činjenični opis djela prekvalificiravši ga u usmrćenje, budući da je nepravomoćno osuđeni zbog očevog postupanja bio duže vrijeme “doveden u stanje dugotrajne patnje”.

Upravo se čita:  Pravosnažna presuda za jezivi zločin u BiH: Polio je benzinom, pa zapalio pred kćerkom, osuđen je na 25 godina robije

Sudsko vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Renata Pražetina Kaleb je Kovačecu kao otežavajuću okolnost našla lišavanje života vlastitog oca Zvonka Kovačeca (56) i nanošenje štete svojoj porodici, dok je kao olakšavajuća cijenjena njegova smanjena uračunljivost u vrijeme počinjenja krivičnog djela, kao i ranija neosuđivanost.

 

Prema optužnici, Hrvoje Kovačec je oca usmrtio s dva uboda kuhinjskim nožem u večernjim satima 29. decembra 2021., u oporodičnoj kući u Humu na Sutli.

Upravo se čita:  Poznat termin dženaze Selme Baluković koju je usmrtio partner u Lipnici: Iza nje ostala djeca, majka, brat

Njegov otac je godinama vrijeđao i tukao majku osuđenog, čemu su, uz njega, svjedočile i njegove sestre, a jedini koji mu se zbog učestalih prijetnji verbalno suprotstavljao bio je upravo Hrvoje Kovačec.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas